Κλίμα σύγκρουσης διαμορφώνεται την τελευταία στιγμή για το Eurogroup της Πέμπτης. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής αν η λύση δεν ικανοποιεί την Ελλάδα, ενώ κατά πληροφορίες ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην δεχθεί ακόμη και την πρόταση της Γαλλίας για το χρέος.
Ταυτόχρονα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά αποκαλύπτοντας ένα κλίμα σύγκρουσης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών και ένας σκληρός διαπραγματευτής, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον δεν τον εμπιστεύεται αρκετά. «Ακόμη τηλεφωνεί στην Καγκελάριο (σ.σ. Άγκελα Μέρκελ) και η Καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: Αλέξη, είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών, ο Ευκλείδης πρέπει να μιλήσει με τον Βόλφγκανγκ και θα φτάσουν εκεί κάπως», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη.
Στις δηλώσεις, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά όχι την ικανότητα του οργάνου, στο οποίο συμμετέχει ο Σόιμπλε, να δώσει λύση για την Ελλάδα.
Στο μεταξύ την αισιοδοξία του ότι, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) την Πέμπτη 15/6 στο Λουξεμβούργο, θα υπάρξει πιθανότατα «θετικό αποτέλεσμα» για την Ελλάδα εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ενημέρωσε τον Τύπο σήμερα στις Βρυξέλλες: «Υπάρχει η κοινή βούληση όλων των πλευρών να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα» υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα.
Όλα αυτά, ανέφερε, αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «εγκαίρως» για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Αναφορικά με το ύψος της δόσης, ο εν λόγω αξιωματούχος δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7 δισ. ευρώ και 11 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε ότι βάση της συζήτησης θα είναι η συμφωνία του Μαΐου του 2016, η οποία περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη εφαρμοστεί και τα μεσοπρόθεσμα που θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά και μια αναφορά σε ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα εφόσον χρειαστούν.
Όπως είπε στόχος της επικείμενης Ευρωομάδας είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η εν λόγω συμφωνία, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος.