«Oι δράσεις της κεντρικής τραπεζικής ρευστότητας θα διευκολύνουν τις τράπεζες να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις και θα συμβάλουν στη διατήρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Νομίζω ότι αυτό ήταν μια υπεύθυνη κίνηση για την Federal Reserve αλλά και τις άλλες κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να μειώσει κάποιες από τις πιέσεις που ασκούνται για την Ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Geithner δήλωσε ότι η αυξημένη πρόσβαση σε δολάρια θα βοηθούσε στη μείωση της ανάγκης των ευρωπαϊκών τραπεζών να καλύψουν τους ισολογισμούς τους. Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει την ύφεση, η οποία οφείλεται στην ξαφνική διακοπή του δανεισμού από τις τράπεζες που πλήττονται από την κρίση χρέους.

«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή και επιτακτική την ανάγκη για κινήσεις τέτοιου είδους», πρόσθεσε ο Geithner, ο οποίος σημειωτέον, έχει διατελέσει πρόεδρος της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης στα τέλη του 2008, όταν η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες πήραν μια σειρά από σημαντικές ενέργειες για την ενίσχυση της ρευστότητας.