Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προανήγγειλε απόψε την ανάδυση ενός «νέου οικονομικού κύκλου» ο οποίος θα είναι «ένας κύκλος απομόχλευσης», ικανός να γείρει την πλάστιγγα της οικονομίας προς την εργασία και την παραγωγή.
«Η άμετρη ανάπτυξη του οικονομικού τομέα που συγκέντρωσε απίθανες ποσότητες χρεών είχε ως αποτέλεσμα η οικονομία να ταυτιστεί με το χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο Σαρκοζί από την Τουλόν, κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του για την κρίση στην ευρωζώνη.
«Έθεσε (την οικονομία) υπό την αποκλειστική κυριαρχία της κερδοσκοπικής λογικής. Σήμερα αντιμετωπίζουμε τις δραματικές επιπτώσεις στη βιομηχανία, στον περιβάλλον, στις ανισότητες και στην υποβάθμιση της αξίας της εργασίας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, όταν ο δρόμος προς την υπερχρέωση κλείνει «επειδή οι δανειστές δεν θέλουν πλέον να δανείζουν, επειδή η τεράστια πυραμίδα των χρεών που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα (…) εμφανίζεται στα μάτια όλων ως ένας πελώριος κίνδυνος, τότε αρχίζει ένας νέος οικονομικός κύκλος».
«Αυτός ο κύκλος θα είναι πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο γιατί θα είναι ένας κύκλος απομόχλευσης που θα οδηγήσει την πλάστιγγα της οικονομίας προς την εργασία και την παραγωγική διαδικασία, τις οποίες οι αναπτυγμένες χώρες είχαν την τάση θα θυσιάζουν», τόνισε.
Σημείωσε εξάλλου ότι το «πέρασμα» από τον κύκλο της υπερχρέωσης στον κύκλο μείωσης των χρεών «θα συνοδευτεί από μια προσαρμογή την οποία θα αντιμετωπίσουν όλες οι οικονομικές πολιτικές των αναπτυγμένων χωρών».
Ο Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί την Δευτέρα στο Παρίσι με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και ότι οι δυο τους θα κάνουν προτάσεις «για να εγγυηθούν το μέλλον της Ευρώπης».
«Η Γαλλία και η Γερμανία, μετά από τόσες τραγωδίες, αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους, να κοιτάξουν μαζί το μέλλον. Το να αναθεωρήσουμε αυτή τη στρατηγική θα ήταν ασυγχώρητο», είπε.
«Η ιστορία και η γεωγραφία έκαναν τη Γαλλία και τη Γερμανία αντίπαλες ή συνεργαζόμενες. Επιλέγοντας τη φιλία, ο καγκελάριος Αντενάουερ και ο στρατηγός ντε Γκολ έλαβαν μια ιστορική απόφαση», υπενθύμισε, σημειώνοντας πάντως ότι η κάθε χώρα «έχει την ιστορία της και τις πληγές της, κάτι που θα πρέπει να το κατανοούμε και να το σεβόμαστε».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε εξάλλου ότι Παρίσι και Βερολίνο «μάχονται» για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη η οποία «θα ξανασχεδιάζει και θα αναθεωρεί» την οργάνωση της Ευρώπης.
Όσον αφορά την ευρωζώνη, εκτίμησε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις μέσω «ειδικής πλειοψηφίας». «Περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανάληψη ευθύνης από μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση, αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον της ευρωζώνης και τη μελλοντική αναθεώρηση των συνθηκών», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι είναι πεπεισμένος πως θα μείνει «ανεξάρτητη» και «θα ενεργήσει» για να αντιμετωπιστούν οι απειλές από την κρίση χρέους στην Ευρώπη. «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Έτσι θα μείνει», είπε, σημειώνοντας ότι επαφίεται στην ΕΚΤ να αποφασίσει «πότε και με ποια μέσα» θα δράσει.
Ο Σαρκοζί αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία του Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία και την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να επανεξεταστεί».
«Η Ευρώπη που εφαρμόζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά της, είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η συμφωνία του Σένγκεν πρέπει να επανεξεταστεί», τόνισε.