Ο ιταλός υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικής Ανάπτυξης, Κοράντο Πάσερα, τόνισε ότι «η χώρα περνά μια σαφώς δύσκολη φάση και κινδυνεύει πράγματι να εισέλθει σε ύφεση».  Ο Πάσερα πρόσθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για να αντιμετωπίσει την κύρια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που σχετίζεται με τις δυσκολίες στον τομέα της απασχόλησης, διότι το όλο πρόβλημα είναι οπωσδήποτε ευρύτερο απ’ ό,τι προκύπτει βάσει των στατιστικών».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επιβεβαίωσε, στο μεταξύ, ότι το νέο πακέτο έκτακτων οικονομικών μέτρων πρόκειται να δημοσιοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας, 5ης Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ οι πρόεδροι της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι, έδωσαν «πράσινο φως» στην υπουργό Εργασίας, Έλσα Φορνέρο, να συμπεριλάβει και τους πολιτικούς, στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις των συντάξεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ρώμης. Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν, τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου, θα πρέπει να περιμένουν, πλέον, το εξηκοστό έτος ηλικίας, για να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, ενώ, μέχρι τώρα, είχαν την δυνατότητα να βγαίνουν στην σύνταξη στα πενήντα.

Η αλλαγή αυτή πρόκειται να ισχύσει –εκτός απροόπτου– από πρώτη Ιανουαρίου του 2012. Θα μπορούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα δικαιώματα, οι βουλευτές και γερουσιαστές που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά, έως το 1994. Για τους υπόλοιπους θα ισχύσει η υπό τελική διαμόρφωση συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η οποία, σύμφωνα, έχει ήδη προκαλέσει αρκετές αρνητικές αντιδράσεις στο χώρο της πολιτικής. Τουλάχιστον είκοσι μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου, φέρονται να είναι έτοιμα να παραιτηθούν πριν την πρωτοχρονιά, για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη, με προνομιακές συνθήκες.

Οι «δυσαρεστημένοι πολιτικοί» της Λέγκας του Βορρά, κυρίως, σύμφωνα με τον Τύπο αφήνουν να διαρρεύσει τέλος ότι «με τις αλλαγές που προωθούνται, το ιταλικό δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον εισφορές για κάθε βουλευτή και γερουσιαστή που θα αγγίζουν τις 25.000 ευρώ ετησίως, με ουσιαστική επιβάρυνση για τον φορολογούμενο πολίτη».