Την υποχώρηση των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων κατά περίπου 1% προκάλεσε το υψηλό σημείο ισοτιμίας του γεν με το δολάριο.
Αυξάνονται οι ανησυχίες, σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και να κρατήσει την ανάκαμψη της οικονομίας σε τροχιά.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις σε συναλλαγματικό επίπεδο καθώς οι αγορές κερδοσκοπούν με βάση το αν οι αρχές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να παρέμβουν ή εάν η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να χαλαρώσει την ήδη εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική για να ανακόψει την άνοδο του γεν.
Το δολάριο έπεσε στα 85,3 γεν, την χαμηλότερη ισοτιμία από τον προηγούμενο Νοέμβριο και είναι πλέον κοντά στα 84,82 γεν που είναι η χαμηλότερη ισοτιμία της τελευταίας 15ετίας.
Λόγο της αύξηση το χρηματιστήριο έχασε 2% καθώς έπεσαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Canon που παράγει φωτογραφικές μηχανές και έχασε 4%.
Το πρώτο τετράμηνο του 2010, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με 5% σε ετήσια βάση, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, μετά από τον Καναδά, όμως η ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς καθώς λήγουν κάποιες κυβερνητικές επιχορηγήσεις.
Οι εμπλεκόμενοι στον χώρο του συναλλάγματος, θεωρούν απίθανο να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση πριν το δολάριο σπάσει το φράγμα των 84,82 γεν.
Η κεντρική κυβέρνηση της χώρας δεν έχει παρέμβει από το Μάρτιο του 2004 όταν πούλησε 35 τρισεκατομμύρια γεν (310 δισ. ευρώ) για να μειώσει την ισχύ του νομίσματος και να ενισχύσει την εξαγωγική βιομηχανία.