Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι αναμένει τη λήψη αποφάσεων που θα καθησυχάσουν ακόμη και τους επενδυτές κατά τη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 9 Δεκεμβρίου, κρίνοντας ότι θα καταφέρουν “γρήγορα” να ξαναβάλουν την ευρωζώνη στο σωστό δρόμο.
«Αυτό θα γίνει πιο γρήγορα απ’ότι σε 12 μήνες, πιστεύω ότι θα ληφθούν αποφάσεις στις 9 Δεκεμβρίου», σημείωσε.
Ο Σόιμπλε αναφερόταν κυρίως στις τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών που επιθυμεί το Βερολίνο, το οποίο κρίνει ότι το μέσο για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών είναι να θεσμοθετηθεί μια ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η Γερμανία θέλει «περιορισμένες» αλλαγές, οι οποίες προσφέρουν κυρίως τη δυνατότητα να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης ένα κράτος που επιτρέπει να συσσωρεύεται το χρέος και το έλλειμμά του και να τίθεται αυτό υπό δημοσιονομική κηδεμονία.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, οφείλουμε να αλλάξουμε τις δομές», προσέθεσε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι θέμα αλαζονείας των Γερμανών, έτσι είναι τα πράγματα».
Ο διευθυντής της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η λήψη αποφάσεων από τους ηγέτες της ΕΕ προς αυτήν την κατεύθυνση στις αρχές Δεκεμβρίου θα μπορούσε πράγματι να λειτουργήσει έτσι «ώστε να σταματήσουν να ανεβαίνουν άλλο τα επιτόκια», κυρίως αυτά που αφορούν το ιταλικό χρέος.
Όμως από αυτό το σημείο ως την αλλαγή της τάσης που υπάρχει για μια, όπως την χαρακτήρισε, “απεργία” των επενδυτών όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα ενός κάποιου αριθμού χωρών της ευρωζώνης, υπάρχει μεγάλη απόσταση.
«Σήμερα οι επενδυτές περιμένουν τρία ή τέσσερα τρίμηνα για να δουν αν η κατάσταση βελτιώνεται, η διάρκεια της λανθάνουσας κατάστασης γίνεται μεγαλύτερη», εξήγησε.
Άρα κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι εταίροι των χωρών που αντιμετωπίζουν τη δυσαρέσκεια των επενδυτών είναι αυτοί που οφείλουν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή τους. Όμως «θα βοηθήσουμε τις χώρες που δεν τα βγάζουν πέρα», δεσμεύτηκε ο Σόιμπλε, διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως ότι «βεβαίως η Ιταλία μπορεί να τα καταφέρει».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε εξάλλου την αντίθεσή του στις θεραπείες που προτείνουν τον τελευταίο καιρό με επιμονή πολλοί, όπως μια προωθημένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ή η έκδοση ευρωομολόγων.
«Πολλοί πιστεύουν ότι ζητώντας όλο και περισσότερα, στο τέλος θα καταλήξουμε να κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε. Όμως η σταθερότητα του κοινού νομίσματος, την οποία εγγυάται η ανεξαρτησία της ΕΚΤ, είναι ο λόγος ύπαρξης της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.