«Παρακολουθούμε με ζωηρό ενδιαφέρον αυτό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ικανή να κάνει καθώς και τις δυνατότητες που έχει να κάνει περισσότερα» για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ουίλιαμ Κέναρντ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα για το θέμα.

Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως μόνο η ΕΚΤ είναι σήμερα σε θέση να διαδραματίσει αποτελεσματικά το ρόλο του πυροσβέστη για να σβήσει την πυρκαγιά και πως θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα λειτουργεί ως «δανειστής ύστατης ανάγκης» της κυβέρνησης αγοράζοντας απεριόριστα στις αγορές τα δάνεια του υπουργείου Οικονομικών.

«Κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που γνωρίσαμε στις ΗΠΑ, ήμασταν σε θέση να χρησιμοποιήσουμε την Fed με ένα τρόπο διαφορετικό από αυτόν με τον οποίο μπορεί η Ευρώπη να χρησιμοποιεί την ΕΚΤ. Πρόκειται για μια θεμελιώδη δομική διαφορά», τόνισε ο πρεσβευτής μιλώντας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Πολλές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, ζητούν εδώ και καιρό να διαδραματίσει η ΕΚΤ έναν αυξημένο ρόλο. Το Παρίσι πρότεινε να μπορεί να δανείζει απεριόριστα στο Ταμείο στήριξης της ευρωζώνης.

Όμως η Γερμανία και η ίδια η ΕΚΤ αντιτάσσονται προς το παρόν σε μια τέτοια εξέλιξη. Το Βερολίνο φοβάται από τη μια πλευρά πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί αν τυπωθούν νομίσματα. Η κυβέρνηση φοβάται επίσης μήπως αυτό παρακινήσει τις πολύ χρεωμένες χώρες να μην κάνουν πλέον προσπάθειες για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.