Πρωτοβουλίες για την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΒΕΑ, θα πρέπει άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή τα πρόσφατα ανακοινωθέντα 10 μέτρα επιτάχυνσης υλοποίησης του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση της διακηρυχθείσας διευκόλυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των έργων και δράσεων του, ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί η ζητούμενη ανάπτυξη.

Το ΒΕΑ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, θα πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο αναμένει άμεση ανταπόκριση με ανάληψη των σχετικών πρωτοβουλιών.

«Παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση σχεδιασμού και προκήρυξης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ, των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΤΕΠ και του αναπτυξιακού νόμου ο οποίος παρά τις βελτιώσεις του δεν καλύπτει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των Μ.Π.Μ.Ε. που αποτελούν το 90% του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας και γι’ αυτό έχουμε προτείνει την προσαρμογή των κριτηρίων ένταξης στα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά των ελληνικών Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΒΕΑ.