Στο κείμενο του Μνημονίου περιλαμβάνονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις της κυβέρνησης ως το 2014, αλλά η φράση-κλειδί είναι η εξής: «Το Πρόγραμμα θα παρακολουθείται στενά και εφόσον χρειαστεί θα λαμβάνονται μέτρα». Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιβολή πρόσθετων, πέρα του μνημονίου, μέτρων, εφόσον κρίνει η «τρόικα» ότι έτσι πρέπει να συμβεί. Το πράσινο φως άλλωστε, δίνουν τα «μη καθορισμένα μέτρα» που εμφανίζονται στους πίνακες της δημοσιονομικής προσαρμογής και ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ για το 2012, σε 4,2 δις ευρώ για το 2013 και 5,75 δις ευρώ για το 2014.
Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που προβλέπει ρητά το μνημόνιο, εκτός από τις διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις που έγιναν ήδη νόμος του κράτους, περιλαμβάνεται και το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
Για το δημόσιο τομέα, οι «παγίδες» είναι η επιβολή του ενιαίου μισθολογίου (εντός του 2011) με κατάργηση των επιδομάτων, η μείωση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (κοινώς απολύσεις, από το 2013) και η μείωση της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων πέρα από το 5 προς 1 που θα ισχύσει από το 2011.
Επίσης, από το 2013 το Δημόσιο θα απαγορεύεται να χρηματοδοτεί τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, γεγονός που σημαίνει πως έως τότε θα πρέπει ή να έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή να έχουν εξυγιανθεί ή ακόμη και να έχουν κλείσει – με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το προσωπικό τους.
Προβλέπεται, επίσης, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από το 2011 και η αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών με νόμο που θα υιοθετεί τις τεχνικές παρατηρήσεις του ΔΝΤ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Εντός του επόμενου έτους (το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα προς διαβούλευση) θα δοθούν και οι άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια (τα λεγόμενα «φρουτάκια»), κάτι που θα σπάσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και θα φέρει έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.
Σε ότι αφορά, τέλος, στα εισπρακτικά μέτρα, τα περισσότερα θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011, όπως:
– Η μετάβαση προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης (τρόφιμα, ποτά, υπηρεσίες κτλ.) από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον υψηλό (23%)
– Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε δύο δόσεις (2011 και 2012), προκειμένου να προσεγγίσουν σταδιακά τις αγοραίες αξίες
– Η επιβολή τέλους νομιμοποίησης αυθαιρέτων, κατ’ αναλογία του τέλους νομιμοποίησης ημιυπαιθρίων
– Η επιβολή «πράσινου» φόρου στις βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις
– Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων (το μέτρο θα διατηρηθεί ως το 2014)
– Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στην μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία (το μέτρο θα διατηρηθεί ως το 2014)
– Η αύξηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε με το πακέτο μέτρων του περασμένου Μαΐου (10% επί της καθαρής αξίας σε κοσμήματα, δερμάτινα, πούρα κτλ.)
Τα μέτρα, ωστόσο, κρύβουν και δυσάρεστες εκπλήξεις, με πιο χαρακτηριστική την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 2012…
Διαβάστε τη Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο