Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα επιτόκια των δανείων τον Ιούνιο στην Κύπρο, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η ελληνική οικονομική κρίση έδωσε την αφορμή για αύξηση του κόστους του χρήματος, με συνέπεια να τίθενται σε κίνδυνο και οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της Μεγαλονήσου, σύμφωνα με την κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα «Στοκγουότς».

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκαν χθες, επισημαίνει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας, δείχνουν ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δανείζονται πλέον με δυσμενέστερους όρους από ότι προηγουμένως, την ίδια στιγμή που τα καταθετικά επιτόκια δείχνουν να σταθεροποιούνται.

Σημαντική είναι η αύξηση στα στεγαστικά δάνεια όπου υπάρχει αύξηση για δεύτερο συνεχές μήνα, μετά από μήνες πτωτικής πορείας. Το ύψος των επιτοκίων για στεγαστικούς σκοπούς στην Κύπρο αναρριχήθηκε στο ψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο. Αυξήθηκε στο 4,51% από 4,32% το Μάιο και 6,03% τον περσινό Ιούνιο.

Στην ευρωζώνη, το επιτόκιο στεγαστικών δανείων μειώθηκε στο 3,52% από 3,58% το Μάιο με αποτέλεσμα η ψαλίδα που χωρίζει τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Κύπρο σε σχέση με την ευρωζώνη να φθάσει τις 99 μονάδες βάσης.

Ανησυχητική για τις επιχειρήσεις είναι η νέα αύξηση που παρατηρείται στο κόστος των νέων δανείων. Το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια στην Κύπρο ανήλθε στο ψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 2009 φθάνοντας το 5,94% από 5,86% το Μάιο και 6,41% τον Ιούνιο του 2009.

Σε ψηλά επίπεδα ανέρχονται και επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων σε Ελλάδα και Μάλτα όπου φθάνουν το 4,64% και 4,46% αντίστοιχα. Στην ευρωζώνη, το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκε στο 3,27% από 3,32% το Μάιο.

Οι αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν φαίνεται πάντως να μεταφέρονται ακόμη στα καταθετικά επιτόκια παρά τους φόβους που εκφράζουν οι τραπεζίτες και παρά τη νέα άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων στην Ελλάδα. Τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο ανήλθαν τον Ιούνιο στο 3,87% έναντι 3,88% το Μάιο του 2010 και 4,06% τον Ιούνιο του 2009.

Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος των καταθετικών επιτοκίων για γραμμάτια μέχρι ενός έτους ανήλθε στο 2,15% από 2,04% το Μάιο.