Εγκαταλείπεται κάθε φιλοδοξία που έτρεφε η κυβέρνηση για να κλείσει φέτος τη μαύρη τρυπά του προϋπολογισμού, που έχει φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θεωρούν ότι το έλλειμμα του 2011 μπορεί να συγκρατηθεί φέτος στο 8,9% με 9% και σε αυτή την περίπτωση η υστέρηση των εσόδων θα ξεπεράσει 1 δις ευρώ

Ο μεγάλος αντίπαλος του υπουργείου Οικονομικών είναι η περιορισμένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν με δόσεις την τριπλή έκτακτη εισφορά, ενώ μόνο ένας στους δυο υπόχρεους πληρώνει στην ΔΕΗ το χαράτσι που επιβάλλεται στα ακίνητα.

Μεγάλες ελπίδες για ανάκαμψη των εσόδων εναποθέτει το υπουργείο οικονομικών στο ΕΤΑΚ του 2009 και στον ΦΑΠ του 2010 που θα πρέπει να εισπραχθούν εντός Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» και οι δόσεις για την τριπλή «έκτακτη» εισφορά, το τέλος ακίνητων, τα τέλη κυκλοφορίας και τα «πρόστιμα» για όσους ρυθμίζουν αυθαίρετα και ημιυπαίθριους.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθεια του να εμφανίζει περισσότερα έσοδα, κρατάει «όμηρους» πολλές χιλιάδες φορολογούμενους που περιμένουν επιστροφές φόρου. Οι επιστροφές σε έχουν παγώσει μέχρι νεοτέρας, είτε μέχρι να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα στοιχεία του φορολογούμενου. Σε πολλές περιπτώσεις οι εφορίες προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με παλιές οφειλές ή και με τις νέες εφόσον τον ζητήσει ο φορολογούμενος

Σε κάθε περίπτωση οι αστοχίες που θα καταγραφούν φέτος στον προϋπολογισμό θα υποχρεώσουν σε πρόσθετες παρεμβάσεις που θα προβλεφθούν στο τελικό κείμενου του προϋπολογισμού του 2012 που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα βασικά μεγέθη θα πρέπει να εγκριθούν και από τους επικεφαλής της τρόικα που καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή για να ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου και είναι προαπαιτούμενο για να εκταμιεύσει η τρόικα την 6η δόση αλλά και για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση που περιμένει η Ελλάδα.