H κρίση δεν εξαντλείται στο πρόβλημα του χρέους, έχει πολιτικό πυρήνα, γράφει η εφημερίδα Le Monde.

H γαλλική εφημερίδα φιλοξενεί σήμερα άρθρο με το λογοπαίγνιο «οι Διασπασμένες Πολιτείες της Ευρώπης», σε αντιδιαστολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν πάει, άλλωστε, πολύς καιρός από τότε που πολλοί αξιωματούχοι μιλούσαν για μια ενοποίηση της Ε.Ε. στα πρότυπα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και η Le Monde, υπάρχει μια έντονη αντίθεση μεταξύ της «παλαιάς» και της «νέας Ευρώπης». Το ορθόδοξο δημοσιονομικό δόγμα φέρνει αντιμέτωπο το Βορρά με το Νότο.

Η Ευρώπη των δεκαεπτά, η Ευρωζώνη αποσύρεται στη σιγή. Όπως, όμως, εκτιμά η γαλλική εφημερίδα, αυτή η τεκτονική κίνηση αυτοσχεδιασμού δεν πρόκειται να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ε.Ε., χωρίς μια ουσιαστική πολιτική φιλοδοξία και μια εκπαίδευση άνευ προηγουμένου.

Υπό το αυστηρό βλέμμα των αγορών, οι δυο ισχυροί πυρήνες της Ένωσης, το Παρίσι και το Βερολίνο, παρέκαμψαν την ομοφωνία. Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίζεται τόσα χρόνια, όπως ένα σπίτι χωρίς αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Και αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η θεμελιώδης έλλειψη, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορεί παρά να μένουν βαθύτατα διαχωρισμένες. Ενώ είναι προφανές πλέον ότι όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες προωθούν τη δημοσιονομική ενοποίηση της Ε.Ε., τόσο η εμπιστοσύνη των λαών διαλύεται.