Σε οριακό σημείο θα βρεθεί η ρευστότητα του δημοσίου το προσεχές διάστημα και εάν δεν εκταμιευτεί εγκαίρως η 6η δόση του δανείου τότε θα είναι πρακτικά αδύνατη η αποπληρωμή ομολόγων και γραμματίων με συνολική αξία πάνω από 10 δισ. ευρώ που λήγουν έως το τέλος του 2011.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δε θα μπλοκάρουν την εκταμίευση της 6η δόσης, ενώ αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι με την είσπραξη των εσόδων από την έκτακτη φορολογία, θα συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι πόροι για να καταβληθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση ή το πάγωμα της δανειοδότησης της Ελλάδα από την τρόικα θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη χρεοκοπία καθώς η έξοδος στις αγορές θεωρείται αδιανόητη λόγω της ξέφρενης πορείας των spreads.
Χαρακτηριστική εικόνα του προβλήματος δίνουν τα στοιχεία για την λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης δημοσίου Χρέους τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα πρέπει να καλυφθούν λήξεις ομολόγων ύψους 2,9 δις ευρώ. Γι’ αυτό και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως είναι ζωτικής σημασίας να εκταμιευτούν τα 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) καθώς τα διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Το μεγαλύτερο στοίχημα για την ελληνική οικονομία έρχεται τον Μάρτιο του 2012. Το δημόσιο θα κληθεί να βρει κεφάλαια ύψους 22,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν. Η εξόφλησή τους δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
Συγκεκριμένα, στις 18 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγου, ενώ στις 20 του ίδιου θα πρέπει να καταβληθούν 14,4 δισ. ευρώ για λήξεις άλλων ομολόγων.
Οι υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους προς τους ομολογιούχους ολοκληρώνονται στις 20 Αυγούστου του 2012, καταβάλλοντας ένα επιπλέον ποσό που φθάνει τα 7,7 δισ. ευρώ. Οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2013-2014 ανέρχονται σε 40,5 δισ. ευρώ και στην τριετία φθάνουν τα 70,6 δισ. ευρώ.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου μπορεί να μετατεθούν σε άλλη χρονική στιγμή χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Τα έντοκα γραμμάτια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΗΗΧ θα πρέπει να σημειωθεί μέσα στο μήνα να αποπληρωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 3,6 δισ. ευρώ και μέσα στο Δεκέμβριο άλλα 4 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέων γραμματίων.
Ο επόμενος σκόπελος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι οι λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012. Το σύνολο σχεδόν των εντόκων γραμματίων βρίσκεται στις εγχώριες τράπεζες οι οποίες αναχρηματοδοτούν τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.