Η 48χρονη οικιακή βοηθός Έφη Κωστάκη είναι άνεργη εδώ και τρία χρόνια. Ο σύζυγός της, που εργαζόταν σε εργοστάσιο, εδώ και δύο χρόνια. Πλέον έχουν χάσει κάθε ελπίδα να βρουν εργασία στην Ελλάδα των οκτώ ετών ύφεσης, όπου μόλις 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σημειώνει σε δημοσίευμά της στην ηλεκτρονική της έκδοση η Wall Street Journal.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, το ζευγάρι και η 23χρονη κόρη του, η οποία εργάζεται ως σερβιτόρα, τα κατάφερναν μέχρι πρόσφατα χάρη στη σύνταξη της μητέρας της κ. Κωστάκη. Εκείνη όμως πέθανε πριν από τρεις μήνες, αφήνοντας την οικογένεια στην ένδεια. «Αισθάνομαι τόσο εξαντλημένη», δηλώνει η κ. Κωστάκη.
Τα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών, που για αρκετά χρόνια κατάφερναν να επιβιώνουν λόγω των στενών δεσμών των οικογενειών και των αποταμιεύσεών τους, επιδεινώνονται διαρκώς. Σήμερα, αποτελούν το σκηνικό για μια επικείμενη αναμέτρηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.
Σύμφωνα με τη WSJ, η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση της εξάντλησης των ψηφοφόρων, είναι αποφασισμένη να μη νομοθετήσει ένα πολυετές πακέτο περικοπών στις συνάξεις και αυξήσεων στους φόρους εισοδήματος, κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρει η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους. Το ΔΝΤ λέει πως δεν μπορεί να συμμετέχει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας χωρίς ένα τέτοιο πακέτο ή -εναλλακτικά- χωρίς μεγάλη ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας. Η Γερμανία λέει ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει, αλλά ο χρόνος δεν είναι ο κατάλληλος για ελάφρυνση χρέους.
Οι νέοι φόροι που άρχισαν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου «πνίγουν» ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά. Οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι οι υψηλότεροι φόροι θα συμβάλουν στην αύξηση των απλήρωτων φόρων. Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, επικαλούμενο έρευνα του 2016, τρεις στους τέσσερις Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στην ώρα τους.
Οι οικογένειες στην Ελλάδα συχνά στηρίζονται στις συντάξεις των παππούδων. Επιπλέον περικοπές σε αυτές μπορεί να τερματίσουν τις ελπίδες για μια επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη. Η ανεργία στη χώρα είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και περίπου το 74% των ανέργων είναι χωρίς δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν κάποια βοήθεια.