O κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά Μάρκ Κάρνι( Mark Carney) είπε ότι σέβεται την αμφιλεγόμενη αναγγελία του Έλληνα Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σχετικά με το νέο πακέτο διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη αν βοηθήσει στην οικοδόμηση υποστήριξης προς την κυβέρνηση για τα επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα λιτότητας.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ευρεία υποστήριξη, μια ευρεία δημοκρατική υποστήριξη για αυτά τα μέτρα που θα αποδώσουν με την πάροδο μιας χρονικής περιόδου. Εάν αυτό είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι η καλύτερη προσέγγιση για την επικύρωση που υποστηρίζουν, τη σεβόμαστε πλήρως», δήλωσε κεντρικός τραπεζίτης του Καναδά.
Αλλά μέσα σε λίγες ώρες, το ερώτημα αν ένα τέτοιο ρεφερέντουμ θα διεξαχθεί βρίσκεται στον αέρα, καθώς μέλη της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου απείλησαν να επαναστατήσουν κατά της απρόσμενης ανακοίνωσης.
Με τα γεγονότα σε εξέλιξη , μια ψήφος εμπιστοσύνης προγραμματιζόταν για την Παρασκευή, αυξάνοντας την προοπτική της κατάρρευσης της κυβέρνησης γεγονός που σκορπίζει μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την Ευρωπαϊκή συμφωνία της περασμένης εβδομάδας όσον αφορά στη διάσωση της Ελλάδας και των τραπεζών.
Η νέα κρίση προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους ηγέτες της συνάντησης κορυφής του G20, που πραγματοποιείται στη Γαλλία στα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να φέρουν μια αίσθηση ηρεμίας στην κατάσταση και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς πως δηλαδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ξέρουν τι κάνουν.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζίμ Φλάερτι (Jim Flaherty) περιέγραψε την κατάσταση ως «εύθραυστη και αβέβαιη», στην εναρκτήρια ομιλία του σ τη Βουλή για την επιτροπή των οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών του Οντάριο Ντουάιτ Ντάνκαν (Dwight Ducan) δήλωσε ότι η επίδραση της ελληνικής κρίσης χρέους στις χρηματοπιστωτικές αγορές δείχνει «πόσο αλληλένδετες είναι οι οικονομίες του κόσμου».
Πολλοί παρατηρητές φοβούνται μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια απωλειών τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα της χώρας.
Αυτό θα μπορούσε να συνθλίψει τα τραπεζικά δάνεια προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και να οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή ύφεση, η οποία ενδεχομένως θα συμπαρέσυρε τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά.
Το χρηματιστήριο του Τορόντο αντέδρασε αρνητικά στην αναγγελία του ρεφερέντουμ υποχωρώντας και σημειώνοντας πτώση έναντι του αμερικάνικου δολαρίου.