Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με εκπομπή τηλεοπτικού καναλιού του ομίλου του, ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε και πάλι από τον Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι να παραιτηθεί από την εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν να συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό ζημιώνοντας το συμφέρον της χώρας τους και προκαλώντας, παράλληλα, ένα δυσάρεστο επεισόδιο με μια άλλη, φίλη χώρα», δήλωσε ο «Καβαλιέρε», με ευθεία αναφορά στην Γαλλία και την δυσαρέσκεια του προέδρου Σαρκοζί, που έχει μείνει χωρίς εκπρόσωπο στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ.

«Έχω όμως εμπιστοσύνη στην αίσθηση του καθήκοντος και ευθύνης, τις οποίες διαθέτει οπωσδήποτε ο κ. Μπίνι Σμάγκι, ώστε η δυσάρεστη αυτή κατάσταση που δημιουργήθηκε και για την οποία η κυβέρνηση της Ρώμης δεν έχει καμία ευθύνη, να μπορέσει να ξεπερασθεί το γρηγορότερο δυνατό», πρόσθεσε ο μεγιστάνας – πρωθυπουργός.

Ο απευθείας ενδιαφερόμενος, δε, έπεσε, σήμερα, «θύμα» ραδιοφωνικής σατυρικής εκπομπής. Παρουσιαστής της εκπομπής La Zanzara ( το Κουνούπι) του Radio 24, τηλεφώνησε στον Μπίνι Σμάγκι, μιμούμενος την φωνή του ηγέτη της Λέγκα του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσσι. «Έχουμε λάβει δέσμευση με την Γαλλία και πρέπει να βρούμε λύση», είπε ο παρουσιαστής.

Ο ιταλός τραπεζίτης, αναφερόμενος στο σύνολο των δηλώσεων Μπερλουσκόνι απάντησε ότι «όποιος ζητά δημόσια την παραίτηση κάποιου που θεωρητικά θα έπρεπε να ολοκληρώσει την θητεία του, δεν του επιτρέπει, τελικά, να το πράξει. Χρειάζονται χαμηλοί τόνοι και εχεμύθεια».

Και ο επικεφαλής της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ζήτησε από τον Μπίνι Σμάγκι «να κάνει ένα βήμα πίσω» αν και, πρόσθεσε οτι «ή όλη αυτή περίπτωση έτυχε ασύλληπτων χειρισμών».

Σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές «μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια να προταθεί, ο εν λόγω τραπεζίτης ως διάδοχος του Μάριο Ντράγκι για την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας (τελικώς, επελέγη ο Ινιάτσιο Βίσκο) θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια άλλη μορφή «επαγγελματικής αποζημίωσης» , ώστε να λήξει η ένταση με το Παρίσι».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, προβάλλουν με έμφαση την δήλωση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, κατά την χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, τόνισε, μεταξύ των άλλων: «Αν αφήναμε να πέσει η Ελλάδα, μετά, θα ερχόταν η σειρά της Ιταλίας. Και στην συνέχεια, επρόκειτο να επέλθει το τέλος της Ευρώπης».