Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους, δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Η μαύρη εργασία, όχι μόνο δεν περιορίστηκε, όπως ήταν η κυβερνητική δέσμευση προς την τρόικα, αλλά αντίθετα αυξήθηκε. Στο εννιάμηνο του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των επιθεωρητών εργασίας, η αδήλωτη εργασία κινείται στα επίπεδα του 30%, όταν στις αρχές του 2011 υπολογιζόταν κοντά στο 26%.
Πιο συγκεκριμένα, οι επαγγελματικοί κλάδοι που κινούνται σε ποσοστό μαύρης εργασίας από 30% έως 60% είναι: Εστιατόρια, ταβέρνες, bar καφέ, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, ταξί, φορτηγά, φροντιστήρια, κομμωτήρια, εταιρίες καθαρισμού και φύλαξης, κέντρα διασκέδασης, αίθουσες δεξιώσεων, βιοτεχνικά πάρκα και βιομηχανικές ζώνες.
Στην έκθεση που αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα, θα υπάρχει ειδική αναφορά στον κλάδο των ξενοδοχείων, αφού μέσω των προσλήψεων και των απολύσεων εποχικών εργαζομένων, η μαύρη εργασία κάνει θραύση.
Την ίδια στιγμή όμως, ενώ η δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα είναι οι επιθεωρητές εργασίας να είναι 910, έως σήμερα σε αυτό τον πολύ κρίσιμο φορέα για την αγορά εργασίας, εργάζονται μόλις 680 επιθεωρητές, με τις καθυστερήσεις σε μετατάξεις και προσλήψεις να ξεπερνούν τον ένα χρόνο.
Ταυτόχρονα, στον προϋπολογισμό του 2012 προβλέπονται 1.000.000 ευρώ λιγότερα, από το κονδύλι που αφορά τα έξοδα για το ελεγκτικό έργο της επιθεώρησης εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι, με την αδήλωτη εργασία σε αυτά τα ύψη, το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ (7 δισ. ευρώ ΙΚΑ, 3 δισ. ευρώ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ).