«Υπάρχουν από τη μία πλευρά οι θεατές και από την άλλη οι δρώντες. Είναι πιο εύκολο να προτείνει κανείς, παρά να δρα». Με αυτά τα λόγια, ο κύριος Σαρκοζί έδωσε το στίγμα του στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη Σύνοδο. Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερα αναφορά σε τρεις χώρες:

«Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, ήταν στο χείλος της πτώχευσης το 2008. Σήμερα βρίσκεται καθ’οδόν προς την έξοδο από την κρίση. Η Πορτογαλία, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην Ισπανία, οι προσπάθειες της κυβέρνησης και η αίσηση ευθύνης από αντιπολίτευση έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να μη βρίσκεται σε άσχημη θέση. Πρόκειται για τρεις περιπτώσεις, στις οποίες η Ευρώπη έφερε απαντήσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκανε άμεση αναφορά στην Ελλάδα, είπε όμως ότι «υπάρχουν χώρες, που δεν πληρούν σήμερα κανένα από τα κριτήρια, που ζητούνταν τότε. Τώρα βιώνουμε τις συνέπειες σε σχέση με το τι είχε παρθεί ως απόφαση τότε με το σύμφωνο σταθερότητας. Σήμερα από κοινού μαζί πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για χώρες, που δεν μας εξέλεξαν. Αυτό θέτει και δημοκρατικά ζητήματα», τόνισε με νόημα μιλώντας στη συνέχεια για χώρες, όπου οι πολίτες υποφέρουν πολύ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαδηλώσεις και κοινωνικά προβλήματα.

Πηγή: 24h