Να κάνουν περισσότερα από τη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουν τη δυνατότητα δανεισμού με ανεκτά επιτόκια για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται τώρα υπό πίεση», είπε ο Αμερικανός υπουργός, σημειώνοντας πως η κρίση χρέους της Ευρώπης πλήττει την αμερικανική οικονομία και προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να αυξήσουν την πιθανότητα ότι η Ευρώπη θα κινηθεί όσο επιθετικά χρειάζεται».

Οι Ευρωπαίοι κινούνται, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, αλλά έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν. «Είδατε τον Πρόεδρο της Γαλλίας και την Καγκελάριο της Γερμανίας να κάνουν κάποιες πολλά υποσχόμενες και πολύ ενθαρρυντικές δηλώσεις», είπε, «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να διαμορφώσουν μία πιο ουσιαστική και πιο ισχυρή απάντηση για να επιτύχουν τους στόχους τους, που είναι να βοηθήσουν τις χώρες να κάνουν μεταρρυθμίσεις, έχοντας εξασφαλίσει επαρκές οξυγόνο για να τις φέρουν σε πέρας».