Τη λίστα των «συστημικών» επιχειρήσεων θα καταρτίσει το αμερικανικό Κογκρέσο εντός της ημέρας. Ως «συστημικές» χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις που είναι ζωτικής σημασίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι οποίες, αν καταρρεύσουν, μπορούν να παρασύρουν τη χώρα σε ένα νέο κύκλο ύφεσης. Ασφαλιστικές εταιρείες, hedge funds και άλλοι μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χρηματοπιστωτικό τομέα είναι οι υποψήφιοι προς ένταξη στη λίστα αυτή.

Η ένταξη στη μαύρη, όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη της αγοράς, αυτή λίστα θα σημάνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα τεθούν υπό τον αυστηρότατο έλεγχο του αμερικανικού δημοσίου και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) και τη λειτουργία τους θα διέπει αντίστοιχο κανονιστικό πλαίσιο με αυτό που ισχύει πλέον για τις τράπεζες.

Την κατάρτιση της λίστας προβλέπει ο νέος νόμος Dodd- Frank που ψηφίστηκε το 2010 και αφορά στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο νόμος είχε ψηφιστεί μετά την εμπειρία της Lehman Brothers και των πυραμίδων του Μέιντοφ που οδήγησε σε σοβαρότατο κλονισμό όχι μόνο την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: 24h.gr