Με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, επιχειρηματικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες Έλληνες και Ουκρανοί επιχειρηματίες.
Η δημιουργία «σφαιρικής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών» θα ενδυναμώσει τις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών, τόνισε ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας πως πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με εμπειρία από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι έτοιμες να συνδράμουν την Ουκρανία για την κορυφαία διοργάνωση του ποδοσφαίρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ενθαρρυντικό για την περαιτέρω πορεία των ελληνοουκρανικών εμπορικών συναλλαγών ότι η αξία των επενδεδυμένων ελληνικών κεφαλαίων στην Ουκρανία είναι την τάξης των 700 εκατ. δολαρίων ενώ υπάρχει σημαντική ελληνική παρουσία από τέσσερις ελληνικές τράπεζες στην ουκρανική αγορά και τοποθέτηση ελληνικών κεφαλαίων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως η υαλουργία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δομικά υλικά και η ναυτιλία.
Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις περαιτέρω δυνατότητες που παρουσιάζονται για τη χώρα μας στον τομέα του τουρισμού, «παρά τη δυσμενή συγκυρία» όπως συμπλήρωσε.
Το ενδιαφέρον της ουκρανικής πλευράς για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος και αναφέρθηκε στα δυο μεγάλα έργα ΑΠΕ (αιολικό πάρκο και φωτοβολταϊκό πάρκο) που γίνονται στην Κριμαία σημειώνοντας ότι με την τεχνογνωσία που χρησιμοποιείται εκεί θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας σε δυναμικούς τομείς όπως η ναυτιλία, οι κατασκευές, τα δομικά υλικά, τα φάρμακα, η περίθαλψη, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές, αγροτικά προϊόντα, βιομηχανικός εξοπλισμός χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ΑΠΕ, ακίνητα και άλλα.
Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι η κατασκευή αγωγών από την Ουκρανία προς την Ευρώπη θα ενισχύσει την ενεργειακή της επάρκεια και πρόσθεσε ότι η ουκρανική πλευρά θέλει οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν το ρόλο τους στην συγκεκριμένη αγορά.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά δείχνει να συνεχίζεται δυναμικά και φέτος. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 17,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας σε αξία τα 32,5 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 6% σημείωσαν και οι εισαγωγές, οι οποίες ανήλθαν σε 104,5 εκατ. ευρώ.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη θετική πορεία, έχουν σήμερα τομείς όπως των μεταφορών, των διανομών, των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, των καταναλωτικών αγαθών, των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, της κινητής τηλεφωνίας και του τουρισμού. Ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, το εμπορικό ισοζύγιο ήταν το 2010 πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά 1 εκατ. ευρώ, με αιχμή τον κλάδο των ταξιδιών.
Σημαντική είναι και η ελληνική επενδυτική παρουσία στην Ουκρανία. Στην αγορά της χώρας δραστηριοποιούνται 45 ελληνικές εταιρείες, ενώ το σύνολο των ελληνικών άμεσων επενδύσεων στην Ουκρανία ανήλθε σε 328 εκατ. ευρώ το 2010.
Παραμένουν παρ’ όλα αυτά σημαντικές ευκαιρίες και πεδία για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας.
Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού ο οποίος αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Το 2010 οι επισκέψεις Ουκρανών στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 61% φθάνοντας τις 63.467 αφίξεις. «Τα επίπεδα όμως είναι ακόμη χαμηλά, σε σχέση με την κίνηση προς άλλες γειτονικές χώρες και σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που παρέχει η Ελλάδα ως προορισμός. Χρειάζεται επομένως μεγαλύτερη κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση, με έμφαση στην απελευθέρωση της βίζας και στην αναβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών, με τη δρομολόγηση απευθείας πτήσεων», είπε.
Εξίσου γόνιμες προοπτικές συνεργασίας όπως σημειώθηκε, παρουσιάζονται και στον τομέα της ενέργειας, του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ, αλλά και στα θέματα ναυπηγίας και ναυσιπλοΐας.
Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι σημαντική ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ουκρανίας, θα δοθεί μέσα από την αναβάθμιση της οδικής και θαλάσσιας σύνδεσης των δύο χωρών. «Είναι προς όφελος αμφότερων των πλευρών, να επιδιώξουν την ανάπτυξη σύγχρονων περιφερειακών δικτύων, τα οποία θα διευκολύνουν το εμπόριο και τον τουρισμό, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας αλλά ευρύτερα μεταξύ των παρευξείνιων χωρών και της ευρύτερης περιοχής», τόνισε.
Τέλος ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι η χώρα μας διανύει μια κρίσιμη περίοδο, όμως, «παρά τις δυσκολίες, παρά τις ανεύθυνες φημολογίες και τα σενάρια που διακινούνται από διεθνή ΜΜΕ, η χώρα μας είναι και θα παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι και θα παραμείνει μια χώρα με εξαιρετικά γεωπολιτικά και φυσικά πλεονεκτήματα. Μια χώρα με σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, με δυναμικές και αξιόπιστες επιχειρήσεις, οι οποίες επενδύουν όλο και περισσότερο στην εξωστρέφεια, στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία».