«Τέσσερις τράπεζες έχουν υποβάλει προσφορά για δανειοδότηση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) ποσού 40 εκατομμυρίων ευρώ με παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου».

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Στέφανου Ανδριάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θοδωρή Δρίτσα σχετικής με τη «στάση πληρωμών σε 1100 εργαζόμενους της ΕΑΣ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξή της».

Ειδικότερα στο έγγραφο της ΕΑΣ αναφέρεται:

«Κατά τη διαδικασία δανεισμού της εταιρείας, το προηγούμενο έτος, στο διαγωνισμό που διεξήγαγε η εταιρεία, ουδεμία τράπεζα υπέβαλε προσφορά και η διαδικασία απέβη άκαρπη. Οι ταμειακές ανάγκες των ΕΑΣ, καλύφθηκαν με δανεισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών.

Αντίθετα το 2011, με παρέμβαση των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, τέσσερις τράπεζες έχουν υποβάλει προσφορά για δανειοδότηση της εταιρείας ποσού 40 εκατομμυρίων ευρώ με παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η διαδικασία δανεισμού της εταιρείας από τις τράπεζες καθυστέρησε κυρίως λόγω του αιτήματος των τραπεζών για αποϋλοποίηση ομολογιακών δανείων που είχε συνάψει η εταιρεία στο παρελθόν, το οποίο θεωρούσαν προαπαιτούμενο του δανεισμού. Λόγω αυτών των προβλημάτων η διοίκηση προχώρησε τη διαδικασία λήψης προκαταβολής 6 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή του προσωπικού, έναντι του ομολογιακού δανείου των 30 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο εκταμιεύτηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2011».

Η εταιρεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει τη μισθοδοσία των εργαζομένων μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και αναμένει την επόμενη τμηματική δανειοδότηση από τις τράπεζες, όχι μόνο για συνέχιση των πληρωμών αλλά και για εξασφάλιση πρώτων υλών για τη συνέχιση της παραγωγής, απ΄ όπου και αναμένει εισροές, σημειώνει ο κ. Ανδριάνης και προσθέτει: «Η ΕΑΣ ως αμυντική βιομηχανία στηρίζει την άμυνα της χώρας και, με την προσπάθεια ανάληψης νέων παραγγελιών και της άσκησης συστηματικής πολιτικής περιστολής των δαπανών, εκτιμούμε ότι θα διεκδικήσει με βιώσιμο τρόπο ένα σημαντικό ρόλο στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας».