Εκτενέστατο δημοσίευμα, το οποίο συνέταξε η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Der Spiegel, η οποία έκανε ρεπορτάζ στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και η Αθήνα, τιτλοφορείται «Ευρώ: Πώς μία καλή ιδέα εξελίχθηκε σε τραγωδία;».
Το ρεπορτάζ, στο οποίο επιχειρείται μία εκτενής ιστορική αναδρομή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «το ευρώ είναι το πιο επικίνδυνο νόμισμα στον πλανήτη».
Αυτό συμβαίνει, εξηγεί το Spiegel, επειδή χτίστηκε πάνω σε ένα «οικοδόμημα χρεών και εξαπάτησης», όπου «οι βασικές αρχές της οικονομίας θυσιάστηκαν σε ρομαντικές πολιτικές».
«Η ιστορία του ενιαίου νομίσματος είναι η ιστορία μίας καλής ιδέας που εξελίχθηκε σε τραγωδία επικών διαστάσεων», διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό.
Το ρεπορτάζ ξεκινά με την άφιξη του γερμανού Horst Reichenbach στην Αθήνα και τα παρατσούκλια που του δόθηκαν πριν καν φτάσει στη χώρα και τα οποία παραπέμπουν σε ακραία ναζιστικά σχόλια.
Το Der Spiegel αναφέρεται στη συνέχεια στην απεργία των ταξί στα αεροδρόμια και στα πλακάτ που αντίκρισε ο κ. Reichenbach, τα οποία παρέπεμπαν σε σεξουαλικά σχόλια κατά της κυβέρνησης.
Έπειτα αναφέρεται στην πρόθεση του γερμανού αξιωματούχου να βοηθήσει στις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και στο χάος που βρήκε, αλλά και στην αντιμετώπιση από τον Τύπο που όπως λέει το περιοδικό μιλούσε ουσιαστικά για γερμανική παρέμβαση στην ελληνική κυβέρνηση.
Το Der Spiegel μιλά για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, παρά το γεγονός ότι το ευρώ δημιουργήθηκε για τον ακριβώς αντίθετο σκοπό, ενώ τονίζει ότι όσο και να προσπαθήσει ο κ. Reichenbach να βοηθήσει την Ελλάδα, γεγονός παραμένει ότι δεν μπορεί να παραβλέψει το κολοσσιαίο χρέος της χώρας που αγγίζει τα 350 δισ. ευρώ.
Όπως λέει το Der Spiegel, «μετά από 20 χρόνια λανθασμένων αποφάσεων, το ευρώ μπορεί να επιβιώσει μόνο αν μέσα στους επόμενους μήνες διορθωθούν τα λάθη δεκαετιών».