Δεν πέρασε ένα μήνας από τη διθυραμβική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ότι για πρώτη φορά από το 2010 το ΙΚΑ θα πληρώσει συντάξεις χωρίς δανεισμό, και τα… κακά μαντάτα έφτασαν.
Όλες οι πληροφορίες, που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν διαψευστεί, δείχνουν ότι το ΙΚΑ θα πρέπει να σπάσει τον… κουμπαρά για να βρει λεφτά και μάλιστα πάνω από 2 δισ. ευρώ για να πληρώσει τις κουτσουρεμένες συντάξεις των τελευταίων μηνών του έτους, που έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια.
Παρά τους πανηγυρισμούς του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 25 Αυγούστου ότι«για πρώτη φορά μετά από τον Δεκέμβριο του 2010 δεν υφίσταται η ανάγκη εσωτερικού δανεισμού στο πλαίσιο ταμειακής διευκόλυνσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ή υπαρκτών προβλημάτων ταμειακής ροής την ημέρα καταβολής των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου λόγω της καλύτερης πορείας στην είσπραξη των εσόδων του ΙΚΑ σε σχέση με τις προβλέψεις και τα έσοδα του 2015 (αύξηση στο 7μηνο κατά 241,20 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό +4%)» το ΙΚΑ ζητεί, τώρα, την επιχορήγησή του από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για να καλύψει μέρος του ελλείμματός του για το 2016 που θα φτάσει τα 2,099 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων.
Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, έως τον Ιούλιο του 2016 το ΙΚΑ είχε λάβει το 63,6% των συνολικά 2,217 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος, δηλαδή 1,410 δισ. ευρώ έναντι 1,643 δισ. ευρώ που είχε λάβει το ίδιο διάστημα, ένα χρόνο πριν.
Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ και του ΕΦΚΑ και ζητεί έστω και την ύστατη στιγμή, πριν από τη λειτουργία του ενιαίου υπερταμείου να δημοσιοποιηθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και των Ταμείων που θα συγχωνευτούν και να ληφθούν, επιτέλους, μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΙΚΑ θα επικαλεστεί, κατά την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, την ανάγκη πληρωμής των οφειλών προς τρίτους, κυρίως τον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο το Ταμείο πρέπει να καταβάλει περίπου 850 εκατ. ευρώ.
Τι είναι το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)
Το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) θεσμοθετήθηκε μετά από πρόταση της ΓΣΕΕ το 2008 και έχει αποθεματικό άνω των 3,5 δισ. ευρώ ως ασφαλιστικό «μαξιλάρι» για τους νέους ασφαλισμένους.
Το ΑΚΑΓΕ είναι ένας ειδικός λογαριασμός του οποίου σκοπός είναι η δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από την 01-01-2019 και μετά.
Επιπρόσθετα, στο κεφάλαιο του ΑΚΑΓΕ έχουν ήδη συσταθεί και λειτουργούν, δύο ειδικοί λογαριασμοί, ο λογαριασμός Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) ο οποίος καλύπτει ήδη από την 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014 τα ελλείμματα των κλάδων κύριας σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και ο λογαριασμός Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ο οποίος καλύπτει από την 1/9/2011 έως 31/12/2014 τα ελλείμματα των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης. Τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ προέρχονται κατά κύριο λόγο από: την απόδοση σε ποσοστό 4% επί των συνολικών εσόδων ΦΠΑ, την απόδοση σε ποσοστό 10% των κοινωνικών πόρων από τους φορείς-κλάδους-λογαριασμούς κοινωνικής ασφάλισης που αναφέρονται στο άρθρο 100 του νόμου 3655/2008, την εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, την Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.