Μια σύνοδος κορυφής για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των ηγετών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Μπαρουέν, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.
Θέμα των συζητήσεων θα είναι η μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος, ένα από τα βασικά θέματα της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των Είκοσι (G20) πλουσιότερων χωρών του κόσμου.
Μια ομάδα εργασίας υπό την προεδρία της Γερμανίας και του Μεξικού έχει αναλάβει να επεξεργαστεί το θέμα αυτό και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες.
Η σύνοδος της ερχόμενης Πέμπτης θα ολοκληρωθεί με μια συνέντευξη Τύπου στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει μια συνάντηση με τη συμμετοχή αυτή τη φορά της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει επίσης ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.
Οι βάσεις του διεθνούς νομισματικού συστήματος δεν έχουν αλλάξει πραγματικά αφότου καταργήθηκε το 1971 η μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, για να περάσει ο κόσμος σε ένα σύστημα κυμαινόμενων ισοτιμιών, στο πλαίσιο του οποίου τα διάφορα παγκόσμια νομίσματα εξελίσσονται χωρίς να υπάρχει εξάρτηση μεταξύ τους.
Εκ των πραγμάτων, το διεθνές νομισματικό σύστημα κυριαρχείται από το δολάριο, το οποίο αποτελεί αποθεματικό νόμισμα σε διεθνές επίπεδο, και χαρακτηρίζεται από μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων καθώς και από σημαντικά φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Ένα από τα σενάρια που αναφέρονται για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος είναι η εισαγωγή ενός άλλου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, πιο διαφοροποιημένου επειδή θα δημιουργηθεί από το συνδυασμό των αξιών πολλών εθνικών νομισμάτων πρώτου επιπέδου.