Τη δρομολόγηση «αναπτυξιακού προγράμματος για την ιδιωτική οικονομία, με προτεραιότητα στη στοχευμένη ενίσχυση του τομέα των εξαγωγών και με θετικές συνέπειες στην απασχόληση» αναμένει από την κυβέρνηση η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωσή της, με την ευκαιρία της 81ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Έναν και πλέον χρόνο μετά την επιβολή των capital controls και παρά τη σημαντική χαλάρωσή τους, η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί και δεν θα αποκατασταθεί αν δεν σταθεί ξανά στα πόδια του το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτή η ανάκαμψη περνά μέσα από την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων, για τα οποία είναι αναγκαία η επίσπευση της δημιουργίας του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου. Η ελάχιστη ρευστότητα εξανεμίζεται ακόμα περισσότερο από τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου στους ιδιώτες, με σημαντική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις την παρακράτηση του πιστωτικού ΦΠΑ που πλησιάζει στο 1 δισ. ευρώ. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται συνεχώς, με πολύ πρόσφατη την ανάρτηση των πινάκων του ΕΝΦΙΑ, από τους οποίους επιχειρήσεις ενημερώθηκαν ότι πρέπει να καταβάλλουν σημαντικό συμπληρωματικό φόρο που αφορά τα ιδιοχρησιμοποιούμενα βιομηχανικά κτίρια, επιβλήθηκε άδικα στις παραγωγικές βιομηχανίες και όχι μόνο και είναι εμπόδιο για επενδυτικές πρωτοβουλίες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «συνεχίζεται η “αναιμία” των ελληνικών εξαγωγών», παρότι σταδιακά δείχνουν να σταθεροποιούνται στα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα, καταγράφεται οριακή αύξηση για τον Ιούλιο 2016 κατά μόλις 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2015 στις εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή και πτώση 0,9% συνολικά για το επτάμηνο του έτους. Ιδιαίτερα σημαντικό συνεχίζει να είναι το εμπορικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας που διευρύνεται συνεχώς, με την αξία των εξαγωγών (συμπ. καυσίμων) να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό σε βάθος πενταετίας. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε το επτάμηνο του 2016 κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Κλαδικά, τα τρόφιμα, που μετά τα καύσιμα έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις ελληνικές εξαγωγές (μερίδιο 17%) σημείωσαν άνοδο στην εξαγωγική δραστηριότητά τους κατά 9%. Άνοδος σημειώθηκε, ακόμη, στις εξαγωγές μηχανημάτων-οχημάτων (+5%), διάφορων βιομηχανικών προϊόντων (+6%) και ποτών-καπνών (+12%), ενώ αντίθετα απώλειες καταγράφηκαν στις εξαγωγές των κλάδων: Καύσιμα (-23%), βιομηχανικά προϊόντα (-9%), χημικά προϊόντα (-1%), πρώτες ύλες (-13%), λίπη- έλαια (-12%).