Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεν μπόρεσε να συμφωνήσει για το αν θα ασκήσει ή όχι έφεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατάξει την εταιρεία Apple να επιστρέψει στο Δουβλίνο το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά για να συζητήσει εκ νέου το θέμα εντός της εβδομάδας, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, είχε προτείνει την Τρίτη να ασκηθεί έφεση, λέγοντας ότι «διαφωνεί έντονα» με την «παράξενη εντολή» της Επιτροπής και την απόφασή της ότι η Apple έλαβε εμμέσως «παράνομη κρατική βοήθεια» μέσω της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης που του επιφυλάχθηκε από τις ιρλανδικές αρχές.
Ωστόσο η Ανεξάρτητη Συμμαχία, μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Έντα Κένι, ανέφερε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ενημέρωση και συζήτηση με τον Νούναν, με εκπροσώπους των φορολογικών αρχών και με ειδικούς επί των θεμάτων αυτών. Η κυβερνητική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς είπε ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έληξε χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία.
Νωρίτερα, ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών, Πασκάλ Ντόναχιου, δήλωσε ότι εάν οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κατανοήσουν το θέμα, τότε θα πρέπει να τους δοθεί «χρόνος και χώρος», μια άποψη με την οποία φαίνεται ότι συμφώνησε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι. «Είναι σημαντικό να έχουν όλοι την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους. Πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να την καταλάβουμε σωστά», είπε ο ίδιος ο Κένι μιλώντας στους δημοσιογράφους το μεσημέρι, λίγο πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.
Αν η Ανεξάρτητη Συμμαχία αρνιόταν να στηρίξει την έφεση και αποχωρούσε από την κυβέρνηση, τότε το Φάιν Γκάελ, το κόμμα του Κένι, δεν θα είχε πλέον επαρκή στήριξη στο κοινοβούλιο για να περνά τους νόμους, κάτι που πιθανότατα θα οδηγούσε στην πτώση της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ανεξάρτητη Συμμαχία. Όμως ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η Ανεξάρτητη Συμμαχία φαίνεται ότι πρώτα συζητά τα θέματα στο υπουργικό συμβούλιο και μετά τα ξανασυζητούν μεταξύ τους (οι βουλευτές που μετέχουν σε αυτήν). Θα ανησυχούσα περισσότερο αν μετά από μία εβδομάδα η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία», είπε ο Όουεν Ο’ Μάλεϊ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Δουβλίνου.