Υπέρμετρα αυξημένους φόρους εισοδήματος θα πληρώσουν το 2017 περισσότεροι από 575.000 φορολογούμενοι με έσοδα από γεωργικές δραστηριότητες, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων τους θα αυξηθεί από 13% στο 22% ενώ ταυτόχρονα ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί από το 75% στο 100% του κύριου φόρου.

Οι αλλαγές αυτές, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι αποτέλεσμα διατάξεων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο. Συγκεκριμένα άλλαξαν οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης- για παράδειγμα, πρέπει να αποκτά τουλάχιστον το 50% του ετήσιου εισοδήματός του από την άσκηση αγροτικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα με άλλη διάταξη προβλέπεται πως οι φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου εισοδήματος που κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ κι έτσι καλούνται πλέον να καταβάλουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του συνολικού αγροτικού τους εισοδήματος.

Επιπλέον με άλλες διατάξεις προβλέπεται πως από το φορολογικό έτος 2016, ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους αυξάνεται από το 75 στο 100%.