Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι συνεργάζεται με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εύθραυστης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Ομπάμα είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο Σαρκοζί έχουν εμπλακεί σε μια προσπάθεια «να βρεθεί μια συντονισμένη διεθνής στρατηγική, παγκόσμια στρατηγική, ώστε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομία που είναι ακόμη πάρα πολύ εύθραυστη».

Οι δηλώσεις Ομπάμα έγιναν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα για πρώτη φορά και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν για να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία.

«Μια ανησυχία που είχα είναι ο φόβος που αναδύεται ότι με το που η οικονομία θα ανακάμψει, μπορεί να συρθούμε σε νέα ύφεση, και η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν για (να επιτύχουν) οικονομική ανάπτυξη και για (να αντιμετωπίσουν) την δημοσιονομική κατάσταση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Νόντα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία είναι να ανακάμψει από την τριπλή καταστροφή του Μαρτίου — το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση.

Ο Νόντα, ο οποίος είναι επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης εδώ και μόλις ένα μήνα, ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τη στήριξη των ΗΠΑ μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, στην οποία πάνω από 15.700 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο ενώ 4.400 εξακολουθούν ως σήμερα να αγνοούνται.

«Γνωρίζω ότι η πρώτιστη προτεραιότητά του (του Νόντα) είναι η ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά το φρικτό τσουνάμι που σημειώθηκε. . . Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η Αμερική θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε πως η ανοικοδόμηση θα έχει επιτυχία».