Επανήλθε με δήλωσή του κατά των ευρωομολόγων ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, από την οποία θα αποχωρήσει το Δεκέμβριο, καθώς έχει ήδη καταθέσει την παραίτησή του.

Όπως είπε, «η έκδοση κοινών ομολόγων στην ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση στην κρίση χρέους και θα δώσει λάθος κίνητρα στις υπερχρεωμένες χώρες», σύμφωνα με το Reuters.

«Εν συντομία, τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση στην κρίση χρέους» τόνισε ο κ. Σταρκ σε ομιλία που έδωσε στην Αυστρία, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν απλές, γρήγορες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κρίση χρέους».

Ο κ. Σταρκ προειδοποίησε ότι μια βεβιασμένη αντίδραση στην αναστάτωση των αγορών θα υπονομεύσει την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ευρωζώνης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν τα επιτόκια παραμείνουν χαμηλά για αρκετό καιρό μπορεί να προκληθούν οικονομικές και χρηματοοικοινομικές ανισορροπίες.

Σύμφωνα με διαρροές, αιτία της παραίτησης του Γ. Σταρκ από την ΕΚΤ είναι η διαφωνία του στα θέματα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.