Εκατοντάδες δήμαρχοι της Ιταλίας διαδήλωσαν σήμερα κατά των αυστηρών περικοπών που επιβάλλει το νέο πρόγραμμα λιτότητας που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο.
Οι διαδηλώσεις αυτές είχαν τη μορφή συμβολικής απεργίας μερικών λεπτών κατά την οποία τα ληξιαρχεία των δήμων έκλεισαν.
«Όλοι εμείς οι δήμαρχοι της Ιταλίας θα κινητοποιηθούμε μέχρι το συγκεκριμένο πρόγραμμα λιτότητας να επανεξεταστεί επί της ουσίας», τόνισε λίγο πριν από τη διαδήλωση ο πρώτος πολίτης της Ρώμης, ο Τζάνι Αλεμάνο, παρότι είναι στέλεχος της δεξιάς πλειοψηφίας που υιοθέτησε το πρόγραμμα λιτότητας.
Ύστερα από αρκετές δύσκολες χρονιές κατά τις οποίες η κυβέρνηση έκανε τακτικά περικοπές στους πόρους των κοινοτήτων (επαρχίες και περιφέρειες), η τελευταία περικοπή που προβλέπει το νέο πρόγραμμα λιτότητας, 9,2 δισεκατομμύρια για το 2012 και το 2013, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην απεργία που οργάνωσε η Ένωση κοινοτήτων της Ιταλίας, στην οποία τουλάχιστον 8.000 κοινότητες είναι μέλη.
Εξάλλου οι πρόεδροι των 103 ιταλικών επαρχιών και των 20 περιφερειών θα διαμαρτυρηθούν επίσης σήμερα, οι πρώτοι κατά της προβλεπόμενης κατάργησης μακροπρόθεσμα αυτού του είδους των κοινοτήτων και οι δεύτεροι κατά των μεγάλων περικοπών στον τομέα των δημοσίων μεταφορών, τον οποίο εν μέρει χρηματοδοτούν οι περιφέρειες.
“Η κυβέρνηση να μας πει τί πρέπει να κάνουμε”, σχολίασε ο Βάσκο Εράνι, ο πρόεδρος της ένωσης των ιταλικών περιφερειών που θα λάβουν το 2012 μόνο 400 εκατομμύρια ευρώ για τις δημόσιες μεταφορές έναντι 1,9 δισεκατομμυρίου ευρώ που προβλεπόταν.
Το πρόγραμμα λιτότητας ύψους 54,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε την Τετάρτη θα επιτρέψει στην Ιταλία μια εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της το 2012 και μείωση του χρέους της.
Την ίδια ώρα η δημοτικότητα του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει την πτώση της, μετά την υιοθέτηση των δύο αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας, φθάνοντας στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό 24% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica.
Ο Μπερλουσκόνι πληρώνει το τίμημα για τα δύο προγράμματα λιτότητας που ενέκρινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η κυβέρνησή του για το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών.
Ο Καβαλιέρε υφίσταται επίσης τις συνέπειες των δικαστικών ερευνών και των σεξουαλικών σκανδάλων όπου εμπλέκεται το όνομά του.
Ο Μπερλουσκόνι είχε το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας, 62%, τον Οκτώβριο του 2008, μερικούς μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.
Και η κυβέρνησή του όμως συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών και καταγράφει το χειρότερο ποσοστό δημοτικότητας με μόλις το 19% των ερωτηθέντων να είναι ικανοποιημένοι, μια μείωση κατά 4%, ενώ το ποσοστό των δυσαρεστημένων αυξήθηκε στο 65%, αύξηση 4% από τον Ιούνιο.