Αποφασισμένη να στηρίξει το ευρώ εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γ. Κατάινεν.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία τους ήταν σε πολύ καλή βάση ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ευρωζώνης, και να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε τη δέσμευσή της για στήριξη του ευρώ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Η κρίση χρέους δεν θα λυθεί με την επίκληση όρων όπως «ευρωομόλογο» ή «πτώχευση». «Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε η κ. Μέρκελ. Η μάχη κατά της κρίσης χρέους είναι ένας «αργός και κοπιώδης δρόμος», τον οποίο «πρέπει να πορευτούμε βήμα προς βήμα», είπε η καγκελάριος.

Για την Ελλάδα η κ. Μέρκελ είπε ότι αναμένονται τα πορίσματα της έκθεσης που θα καταρτίσει η αντιπροσωπεία της τρόικας. Σημείωσε ότι επί της διαδικασίας αυτής δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί συμφωνία κοινής αποδοχής μεταξύ των εταίρων.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου είχε διαμηνύσει χθες ότι δεν θα δεχτεί μια λύση για μεμονωμένη χώρα εις βάρος των υπολοίπων εταίρων.

Από τη μεριά του, ο Κατάινεν, δήλωσε ότι προτεραιότητα της ευρωζώνης είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία τους ήταν εποικοδομητική.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι αντικείμενο της έκτακτης συνάντησης των δύο αξιωματούχων ήταν η παροχή εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία για τη συμμετοχή της δεύτερο πακέτο στήριξης της ευρωζώνης.