Τι θα γίνει αν η Ελλάδα πτωχεύσει; Την απάντηση, σε αυτό το «καυτό» ερώτημα, δίνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, κάνοντας σαφές πως αν αυτό συμβεί, το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Έτσι, το βασικό συμπέρασμα είναι πως το φαινόμενο ντόμινο, μετά την πτώχευση, θα είναι θέμα χρόνου, ενώ, μεταξύ των συνεπειών, θα είναι η δημιουργία μεγάλης πολιτικής κρίσης και ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο επίλογος στο κείμενο του CNBC, στον οποίο αναφέρει πως «ακόμα και αν η Ελλάδα πτωχεύσει, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Την επόμενη ημέρα, ο ήλιος πάλι θα ανατείλει, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ερωτεύονται, να κάνουν παιδιά, να παντρεύονται και να προσπαθούν να τα καταφέρουν στη νέα πραγματικότητα. Και κάποια στιγμή, θα βρεθεί η λύση για την επαναφορά και την ανάκαμψη».
Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει και τις συνέπειες από μία πιθανή πτώχευση.
Αναλυτικότερα:
«Αν η Ελλάδα πτωχεύσει, οι επιπτώσεις θα είναι παγκόσμιες», σημειώνει ο αρθρογράφος του CNBC. Χαρακτηριστικά, τονίζει πως «όλοι οι πολίτες, από όλες τις τάξεις, από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ, θα αισθανθούν τις συνέπειες από το ντόμινο της ελληνικής χρεοκοπίας. Μετά την ελληνική πτώχευση, θα επέλθει πιθανόν η πτώχευση της Ιρλανδίας και μετά της Πορτογαλίας».
Δεύτερη συνέπεια, σύμφωνα με το CNBC, θα είναι η κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες λόγω της ζημιάς που θα υποστούν από την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος, θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια.
«Επίσης, η φυγή αποταμιευτών από τα ιδρύματα θα είναι τεράστια. Έτσι, η αναπλήρωση των κεφαλαίων αυτών, χωρίς βοήθεια θα είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα την κρατικοποίησή τους».
Μεγάλο πρόβλημα, για παρόμοιους λόγους, εκτιμά ο συντάκτης του κειμένου ότι θα έχουν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι περισσότερες των οποίων είναι κάτοχοι ελληνικού χρέους, με τις Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία να έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση.
Επικαλείται, μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ένα haircut της τάξης του 40% μεταφράζεται σε ζημιές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ύψους 15,6 δισ. ευρώ. Επιπτώσεις βλέπει και για τις αμερικανικές τράπεζες, αλλά και τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, οι οποίες έχουν και αυτές έκθεση σε ελληνικό χρέος.
Στο τέλος, στο άρθρο εκτιμάται πως από τις βασικές συνέπειες θα είναι η πολιτική κρίση στην Ευρώπη, αλλά και στη Γερμανία.
Πηγή: 24h.gr