Η γαλλική κυβέρνηση δεν αποκλείει τα ευρωομόλογα, δηλαδή την αμοιβαιοποίηση των χρεών κρατών της ΕΕ, που σύμφωνα με αναλυτές θα αναχαιτίσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, θεωρεί εντούτοις ότι τα ευρωομόλογα είναι ένα «σημείο άφιξης», στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, ανέφερε με σημερινές δηλώσεις του ότι τα ευρωομόλογα δεν είναι η «φιλοσοφική λίθος».
«Τα ευρωομόλογα είναι ένα σημείο άφιξης, όχι ένα σημείο εκκίνησης», επισήμανε ο αξιωματούχος στο Παρίσι, παρεμβαίνοντας στο διεθνές συμπόσιο με θέμα την «Ανάπτυξη του Αύριο».
«Είναι το σημείο της άφιξης η αμοιβαιοποίηση των χρεών κρατών της ΕΕ», επανέλαβε στην παρέμβασή του ο κ. Μπαρουέν.
Ο ίδιος, ως «σημείο εκκίνησης εξέλαβε τον αγώνα, που κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να εκπληρώσουν τους ανελαστικούς οικονομικούς στόχους, ώστε να μειώνονται τα δημόσια ελλείμματα».
«Υπάρχει μία τάξη των πραγμάτων, ένα χρονοδιάγραμμα, υπάρχουν διάφορα χρονικά στάδια να διανυθούν», πρόσθεσε ο κ. Μπαρουέν, αποσαφηνίζοντας ότι συμπυκνώνει τις θέσεις, στις οποίες προσφάτως συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί στη 17μελή ευρωζώνη.
Ο «πυρετός», που από το καλοκαίρι κατακαίει την ευρωζώνη, επανέφερε τον δημόσιο διάλογο για τα ευρω-ομόλογα, που θέτει τα χρέη των ασθενέστερων οικονομικά μελών υπό την εγγύηση των ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης.
Σε μία τέτοια περίπτωση, τα ευρωομόλογα θα είχαν σπρεντ πολύ χαμηλότερα των σημερινών όσον αφορά την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως και Ιταλοί οικονομικοί αξιωματούχοι, ευνοούν παρόμοια εξέλιξη. Με τη σειρά τους, σειρά οικονομολόγων και αναλυτών φρονούν ότι πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο επίλυσης της κρίσης χρέους, ο οποίος είναι δυνατόν να ηρεμήσει τον τωρινό «πυρετό» των χρηματαγορών.
Όμως τόσο η γερμανική, όσο και η γαλλική κυβέρνηση στη διάρκεια του Αυγούστου «έβαλαν στον πάγο» προς το παρόν τη λύση των ευρωομολόγων.