Απευθείας ανάληψη της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας από τις Βρυξέλλες προβλέπουν τα σχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα μορφή διακυβέρνησης της ευρωζώνης.
Οι συζητήσεις μεταξύ των κοινοτικών παραγόντων συγκλίνουν στο ότι έχουν δύο δρόμους να ακολουθήσουν για την Ελλάδα: ο πρώτος είναι η εφαρμογή των αλλαγών που έχουν αποφασιστεί έστω και με το ζόρι και διασφάλιση ότι στο εξής θα τηρούνται οι νέοι κανόνες που θα τεθούν.
Ο δεύτερος δρόμος, εάν οι αλλαγές δεν γίνουν, οδηγεί στο σπρώξιμο προς την έξοδο από το ευρώ. Οι ηγέτες της Ε.Ε. επιλέγουν στον πρώτο δρόμο, συνδυάζοντάς τον με πιέσεις και απειλές κάθε είδους. Αρχίζουν όμως και προετοιμάζονται και για τον δεύτερο.
Στις Βρυξέλλες, όπως γράφει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», αγνοούνται οι κοινωνικές αντιδράσεις και εδραιώνεται η πεποίθηση ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Γι’ αυτό έχει αποφασιστεί σε πρώτη φάση να υπάρξει πρέσινγκ από πολλές πλευρές για να γίνουν περικοπές των δημοσίων δαπανών και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε δεύτερη να δημιουργηθούν μηχανισμού ώστε η οικονομική διαχείριση να ασκείται ουσιαστικά απευθείας από την Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, πάντως, αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για επικείμενη χρεοκοπία και για γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός των επόμενων εβδομάδων. Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης και για τη διαμόρφωση μίας νέας δομής, με κεντρική οικονομική διοίκηση και με «κυρώσεις» για τους απείθαρχους.
Μηχανισμός εξόδου από την ευρωζώνη δεν υπάρχει, όμως η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει, πράγμα που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί αυτός ο τρόπος.