Για «πλήρη απώλεια της αξιοπιστίας» της Ελλάδας, καθώς η χώρα «έχει κατρακυλήσει πολύ χαμηλά», κάνει λόγο ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Ο ΣΕΒ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι η χώρα έχει χάσει κάθε αξιοπιστία έναντι των εταίρων και δανειστών μας, με δεδομένη την μεταχείριση που μας επιφυλάχθηκε όσον αφορά στην εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, πριν εκταμιευθεί η δόση».
Παράλληλα, σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, σημειώνει πως «προκύπτει το παράδοξο, τώρα που φαίνεται να υποχωρεί η ακραία αβεβαιότητα που τόσο έπληξε την ιδιωτική οικονομία για μισή δεκαετία, το ΔΝΤ να καταγράφει τη σημασία της».
Ο ΣΕΒ ασκεί κριτική και για στις προτάσεις για το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της χώρας, ούτως ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. «Δυστυχώς οι προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της χώρας μας, ώστε να αποκτήσει ένα σταθερό οικονομικό ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια, αφού οι Ευρωπαίοι μετέθεσαν την οριστική λύση για το 2018, δηλ. μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας», τονίζεται στην ανάλυση.
«Μια επανάληψη της άσκησης βιωσιμότητας χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις (όχι και λίγες) μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει και δρομολογηθεί, αυτές που υπολείπονται, τη μείωση αβεβαιότητας και το αποτέλεσμα της προαναφερόμενης συζήτησης (για τη δομή των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας και των παροχών) θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε σε ζητήματα που πραγματικά μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα προς το καλύτερο, αντί να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις για μη-θέματα των εργασιακών σχέσεων όπως, ενδεικτικά, είναι οι ομαδικές απολύσεις και η ανταπεργία (λοκ-άουτ)», προσθέτει ο ΣΕΒ.
Εκτιμά ότι «η υποχώρηση της αβεβαιότητας θα έχει επίπτωση στην ανάκαμψη των επενδύσεων ειδικά σε ένα πλαίσιο στο οποίο αρκετές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει ή έχουν δρομολογηθεί», τονίζει πάντως ότι για το 2016 και κάτω από περιορισμούς στη κίνηση κεφαλαίων, είναι αμφίβολο κατά πόσον η αρνητική αποταμίευση των νοικοκυριών θα συνεχίσει να ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα στον ίδιο βαθμό όπως και πέρυσι, μιας και εξαντλούνται τα αποθέματα ρευστού των νοικοκυριών.
Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της χώρας μας, ώστε να αποκτήσει ένα σταθερό οικονομικό ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια, αφού οι Ευρωπαίοι μετέθεσαν την οριστική λύση για το 2018, δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας.
«Είναι κρίμα που η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει τόσο χαμηλά. Οι απαξιωτικές εκφράσεις που περιέχονται στη δήλωση του Eurogroup της 24-25/5/2016 καθώς και η δημιουργία του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας μόνο θλιβερές σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν, αφού, όπως λέει ο Σπινόζα “όταν απαιτείς σεβασμό από τους άλλους, πρέπει πρώτα να σέβεσαι τον εαυτό σου”. Το μάθημα που μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι τον τελευταίο χρόνο θα μας είναι χρήσιμο αν μας ωθήσει να κτίσουμε ξανά μια εθνική αυτοπεποίθηση και περηφάνια που θα μας βγάλει από το τέλμα της αδράνειας και της αναξιοπιστίας.
Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερη μοίρα και πρέπει όλοι μαζί, πολιτικοί και πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενοι να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια και συνέπεια. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο λαός ζούσε με ψέμματα κι αυταπάτες. Τώρα ο κόσμος θέλει δουλειές, αξιοπρέπεια, σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική για το μέλλον του, που μόνο η σωστή εφαρμογή του προγράμματος και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορούν να εξασφαλίσουν. Και δεν επιτρέπεται να λέγονται φράσεις από επίσημα χείλη, όπως αυτές περί προθέσεων του ΣΕΒ να περικόψει τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, ή ότι τα βάρη να μετακυλισθούν στους “μενουμευρωπαίους” ή να γίνονται μελέτες περί του “χαμηλού κόστους” μιας αποδεδειγμένα αντιπαραγωγικής και αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης», τονίζει ο ΣΕΒ.