Τον κώδωνα του κινδύνου για τη Γαλλία «χτύπησε» η Morgan Stanley, επισημαίνοντας πως το δημόσιο χρέος της χώρας αυξάνεται συνεχώς και το έλλειμμα της διευρύνεται σημαντικά.

Σε έκθεσή της, η Morgan Stanley εντοπίζει το πρόβλημα στην αναιμική ανάπτυξη, την αβέβαιη χρηματοοικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τη βιωσιμότητα του χρέους και την απαισιοδοξία στην αγορά ομολόγων.

Η Morgan Stanley εκτιμά την ανάπτυξη της χώρας στο β΄ 6μηνο του 2011 να είναι χαμηλή, ενώ θα παραμείνει αδύναμη στο α΄ 6μηνο του 2012, με προοπτικές περαιτέρω επιβράδυνσης.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος επισημαίνει πως η αβεβαιότητα γύρω από τη νομισματική πολιτική του Παρισιού το 2012 διευρύνεται συνεχώς, με την κυβέρνηση Sarkozy να χάνει τους στόχους της, τη στιγμή που η δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της Γαλλίας δεν είναι «σοβαρές».

Το ήδη υπάρχον υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, σε συνδυασμό με τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι μόνο η αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών της μέτρων σε μεσοπρόθεσμη βάση θα μπορέσει να δώσει αέρα στο Παρίσι.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο γαλλικό χρέος μεταβάλλεται συνεχώς, αν και τα spreads δεν βρίσκονται ακόμη σε ανησυχητικό επίπεδο. Ωστόσο, η αγορά ομολόγων της χώρας παραμένει ευπαθής.