Εγκλωβισμένη σε μια «παγίδα χαμηλής ανάπτυξης», η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί με τον πιο αργό ρυθμό από την χρηματοοικονομική κρίση για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016, προέβλεψε σήμερα ο ΟΟΣΑ, παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις δαπάνες τους.
Με τις επιχειρήσεις να είναι διστακτικές σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τους καταναλωτές επιφυλακτικούς για τις δαπάνες, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 3% φέτος, εκτίμησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι καλύτερος από τον περυσινό, που ήταν ο χειρότερος από το 2009, αν και προβλέπεται η ανάπτυξη να αυξηθεί στο 3,3% το 2017, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ.
Η ανάπτυξη σε αυτά τα επίπεδα στερεί ευκαιρίες απασχόλησης από τους νέους και σημαίνει ότι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι δεν θα τύχουν της υγειονομικής περίθαλψης και των συνταξιοδοτικών παροχών που περιμένουν, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν.
«Αθετούμε υποσχέσεις προς τους νέους και τους ηλικιωμένους. Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής πρέπει να δράσουν για να βγούμε από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης», δήλωσε η Μαν σε συνέντευξη.
Με τις χώρες του ΟΟΣΑ να αναπτύσσονται κατά μέσο όρο με ρυθμούς που είναι στο ήμισυ της εκτιμώμενης δυνητικής τους ανάπτυξης, θα χρειαστούν 70 χρόνια για να διπλασιαστεί το βιοτικό επίπεδο, ο διπλάσιος χρόνος απ’ ό,τι πριν από δύο δεκαετίες.
Η Μαν προειδοποίησε να μην βασίζεται κανείς μόνο στις κεντρικές τράπεζες για να ηγηθούν της επιστροφής σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς οι κίνδυνοι από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές τείνουν να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη των πολιτικών αυτών.
Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να διστάσουν να διοχετεύσουν τα χρήματα σε πρωτοβουλίες για τόνωση της ανάπτυξης, όπως η εκπαίδευση και οι υποδομές, καθώς πολλές χώρες θα εξοικονομούν χρήματα από τα πολύ χαμηλά επιτόκια.
«Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που δημιουργήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες ανοίγει δημοσιονομικά περιθώρια για τις κυβερνήσεις και λέμε ότι θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε», δήλωσε η Μαν.
Κίνδυνοι από το Brexit
Παρόλο που ο ΟΟΣΑ δεν υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη από την τελευταία φορά που επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του τον Φεβρουάριο, σημείωσε ότι μετριάστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ
Ο οργανισμός αναθεώρησε πτωτικά την εκτίμηση για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο 1,8% από το 2,0% προηγουμένως, με την αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό και την έλλειψη επενδύσεων στους τομείς του πετρελαίου και της εξόρυξης να αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.
Οι προοπτικές για την ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί, με τον ΟΟΣΑ να αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στο 1,6% φέτος από το 1,4% τον Φεβρουάριο χάρη στις βελτιωμένες προοπτικές της γαλλικής και της γερμανικής οικονομίας.
Ο ΟΟΣΑ επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η Βρετανία θα υποστεί μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης εάν οι ψηφοφόροι της ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπό το πρίσμα της πολιτικής αβεβαιότητας αναφορικά με το δημοψήφισμα για το Brexit, ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στη Βρετανία στο 1,7% από το 2,1% προηγουμένως, υπό την προϋπόθεση ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν την παραμονή στην ΕΕ.
Ωστόσο, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ του Brexit, αυτό θα μπορούσε να αφαιρέσει μισή ποσοστιαία μονάδα από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της Βρετανίας τα επόμενα χρόνια, όπως εκτίμησε ο ΟΟΣΑ.