Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας και μελλοντικός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια «ευρεία» αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συνθήκης της Λισαβόνας, κρίνοντας ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ελήφθησαν κατά της κρίσης στη ζώνη του ευρώ.
Εκτιμώντας ότι η τελευταία φάση της κρίσης «δημιουργήθηκε από μια ανολοκλήρωτη ευρωπαϊκή οικοδόμηση», ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ενώπιον του Ινστιτούτου Μοντέν (Institut Montaigne) στο Παρίσι, ότι όταν «οι αγορές μεγέθυναν» το πρόβλημα, «δεν εντόπισαν τη ρίζα» του προβλήματος.
Ο μελλοντικός πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε μεταξύ των στοιχείων της αναθεώρησης της Συνθήκης μια καλύτερη «δημοσιονομική πειθαρχία» των κρατών μελών, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση.
«Η βραχυπρόθεσμη απάντηση» στην κρίση περνά από «την εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου» για τη βοήθεια στην Ελλάδα και από μια «επαρκή δωρεά» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά «αυτό δεν είναι αρκετό», είπε.
Ακριβώς όπως δεν θα είναι επαρκείς, όπως είπε, η έκδοση ευρωμολόγων για να καταστεί αμοιβαίο το χρέος των χωρών της ζώνης του ευρώ, ή οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε επίσης την Παρασκευή για μια αναθεώρηση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τα οικονομικά θέματα στις Βρυξέλλες, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων και πολλά δημοψηφίσματα ήταν πάντως αναγκαία για την επίτευξη της σημερινής συνθήκης «της Λισαβόνας», η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2009.