Tην κλιμακωτή αύξηση του φόρου επί των μικτών εσόδων των στοιχηματικών εταιρειών διαδικτυακού τζόγου φρόντισε να κρύψει επιμελώς μέσα στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση.
Όταν, πριν λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης απέσυρε τη διάταξη για αύξηση του φόρου επί των ακαθάριστων εσόδων (GGR) των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών από το 30% σε 35% με την αιτιολογία ότι θα γίνουν «νομοτεχνικές βελτιώσεις», αρκετοί υποστήριξαν ότι οι «βελτιώσεις» αυτές ουσιαστικά θα είναι προς το συμφέρον των 24 εταιρειών που προσφέρουν τυχερά παιχνίδια μέσω του online τζόγου.
Η επιβεβαίωση των όσων υποστήριζαν ήρθε χθες το βράδυ μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, η διάταξη για τα φόρο επί των ακαθάριστων εσόδων των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών προβλέπει τα εξής:
«Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, ορίζεται ότι για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω. Τα έσοδα αποδίδονται στο δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν».
Ενώ δηλαδή οι 24 εταιρείες του διαδικτύου με την παλαιά διάταξη θα πλήρωναν 5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο φόρο, τώρα θα μείνουν στο 30% που αποδίδουν στο κράτος, αφού η κλιμακωτή φορολόγηση δεν τους αγγίζει, γιατί καμιά από αυτές τις εταιρείες δεν έχει πάνω από 100 εκατ. ευρώ ακαθάριστα έσοδα.
Ειδικότερα, για τη χρήση του 2015, οι διαδικτυακοί πάροχοι που έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς, κατά δήλωσή τους στην ΕΕΕΠ (στοιχεία παρείχαν οι 21 από τις 24 εταιρείες του μεταβατικού καθεστώτος) γνωστοποίησαν ότι το το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων τους ήταν αθροιστικά 116 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ με GGR περίπου 1,1 δις.ευρώ πέρσι περνά αυτόματα στην ανώτατη κλίμακα του 35%.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς για σκάνδαλο δεδομένου ότι είναι εμφανής η διακριτική μεταχείριση κατά του ΟΠΑΠ αλλά κυρίως γιατί οι 24 αυτές εταιρείες με έδρα το εξωτερικό δεν αποδίδουν καθόλου φόρο εισοδήματος από τη φορολόγηση των κερδών προ φόρων που καταγράφουν. Είναι ενδεικτικό ότι όλες μαζί είχαν πληρώσει ως φόρο εισοδήματος το 2014 το ποσό των 27.000 ευρώ.
Το 1,1 δισ. ευρώ του ΟΠΑΠ θα φορολογηθεί με συντελεστή 35% και όλες οι 24 εταιρίες διαδικτυακού τζόγου με 30%.