Περίπου 2 δισ. ευρώ προσδοκά να αντλήσει από τα κοινοτικά ταμεία του ΕΣΠΑ το υπουργείο Οικονομίας μέχρι το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το σχεδιασμό που παρουσίασαν σήμερα στους ελεγκτές της τρόικας υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις πληρωμής βρίσκονται στα 800 εκατ. ευρώ και στόχος του υπουργείου είναι να φτάσουν τα 2,77 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ενημέρωσαν το κλιμάκιο για δέκα μεγάλα έργα (άνω των 50 εκατ. ευρώ) που θα κατατεθούν σύντομα προς έγκριση στις Βρυξέλλες.

Υποχρέωση της χώρας μας, βάση του μνημονίου, είναι να παρουσιάζει μία τέτοια λίστα κάθε χρόνο. Μάλιστα, ήδη βρίσκονται στο στάδιο του τελικού σχεδιασμού 97 έργα τα οποία θα υποβάλλονται τμηματικά στην Κομισιόν τα επόμενα χρόνια.

Τα βασικότερα από αυτά τα έργα είναι η ολοκλήρωση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στη γραμμή Τιθορέα – Δομοκός, η ολοκλήρωση του προαστιακού στην Αττική, η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, η ολοκλήρωση του δρόμου Καλαμάτα – Σπάρτη, η διευθέτηση της λεκάνης απορροής του Ερασίνου και η επαναλειτουργία της λίμνης Κάρλα.

Πάντως δεν έλειψαν και κάποιες επισημάνσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε τρία προγράμματα και συγκεκριμένα στις Μεταφορές, στο Περιβάλλον και στη Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η τρόικα στο ζήτημα του πληθωρισμού, καθώς ζήτησε να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του υπουργείου παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (π.χ. παρατηρητήρια τιμών, μείωση τιμής φαρμάκων κ.ά.), ενώ υποστήριξαν ακόμα ότι ο λεγόμενος «καθαρός» πληθωρισμός, με σταθερούς τους φόρους, παρουσιάζει μείωση τους τελευταίους μήνες και βρίσκεται στο 1,2% τον Ιούνιο, από 1,9% τον Ιανουάριο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι βασικές διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2011.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι φοροαπαλλαγές, οι επιδοτήσεις και τα ποσοστά ενίσχυσης, ενώ έγινε ενημέρωση και για τον παλιό αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα συνεχίσει να καταβάλει τις εγκεκριμένες ενισχύσεις μέχρι και το 2013 αλλά με φθίνοντα ρυθμό.
Πηγή: euro2day.gr