Στις διαφωνίες που έχουν ανακύψει μεταξύ των θεσμών όσον αφορά το περιεχόμενο των μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα αποδίδει, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις η βελγική εφημερίδα «De Morgen» υπό τον τίτλο.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, οι διαπραγματεύσεις «σέρνονται» εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια έκδηλη νευρικότητα στα εμπλεκόμενα μέρη. Ως εκ τούτου, συνιστά σε όσους νόμιζαν ότι η ελληνική κρίση αποτελεί παρελθόν, «να το ξανασκεφτούν».
Επισημαίνεται ειδικότερα πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να καθιστά σαφές ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν αρκετά από τις επιθυμίες του Ταμείου. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% για την Ελλάδα.
Παράλληλα, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι κοινωνικές αντιδράσεις εντείνονται, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης. Όπως εξηγεί η εφημερίδα, επειδή η Ελλάδα έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» στο προσφυγικό, ανέμενε από την ΕΕ να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της στο οικονομικό πεδίο, κάτι που όμως δεν έγινε, καθώς η ΕΕ έδωσε μεν επιπλέον οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ωστόσο δεν θέλησε να βάλει νερό στο κρασί της όσον αφορά τις αξιώσεις της για προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται τέλος πως η κατάσταση έχει αρχίσει και πάλι να γίνεται επικίνδυνη, καθώς η Ελλάδα ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας τον Ιούλιο όταν θα κληθεί να αποπληρώσει σειρά οφειλών. Τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να γίνονται ασφυκτικά, καταλήγει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι εάν την Παρασκευή το Eurogroup δεν ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, το αδιέξοδο θα είναι πλήρες.