«Στροφή» σημειώνεται στο σχέδιο για τη δημιουργία νέας ισχυρής επενδυτικής τράπεζας, που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η τράπεζα φαίνεται ότι θα λειτουργεί στο πρότυπο της παλιάς ΕΤΒΑ, με τον μηχανισμό όμως του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα έχει ως στόχο την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της περιορισμένης ρευστότητας στην αγορά.
Η δημιουργία μιας δημόσιας επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας, με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ή στις αρχές του 2012 και θα αποτελέσει «εργαλείο» παροχής ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τη χρηματοδότηση επενδυτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Αρχικά το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να εκχωρήσει, μέσω διαγωνισμού, το τμήμα των παρακαταθηκών (του ΤΠΔ) που έχει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, σε εμπορικές τράπεζες. Μετά από μηνύματα όμως που κατέφθασαν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, το αρχικό σχέδιο φαίνεται να αλλάζει.
Η δυσμενής χρηματοοικονομική συγκυρία και ο επανασχεδιασμός της επενδυτικής πολιτικής του τραπεζικού συστήματος, δεδομένων των περιορισμών στη ρευστότητα, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανατροπή των έως σήμερα δεδομένων.
Αν το τμήμα των δανείων του Tαμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ενσωματωθεί τελικά με την Αγροτική Tράπεζα ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση με τα 4 δισ. ευρώ των καταθέσεων του ΤΠΔ, το τμήμα των παρακαταθηκών μπορεί –με την κατάλληλη επεξεργασία– να διαδραματίσει τον ρόλο επενδυτικής τράπεζας.
Με τη σκέψη αυτή το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναθέσει στη Lazard την εκπόνηση μελέτης για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν αλλά και τη σκοπιμότητα δημιουργίας μιας τέτοιας τράπεζας στην Ελλάδα. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Με βάση τα πορίσματα της συγκεκριμένης μελέτης το υπουργείο Oικονομικών θα λάβει περαιτέρω αποφάσεις για την εξειδίκευση του σχεδίου.