Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επιστρέφουν τη Δευτέρα κυβέρνηση και θεσμοί, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, στη σκιά των αποκαλύψεων των Wikileaks για τη συνομιλία του Π. Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία το αργότερο σε 10 ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 15 Απριλίου. Την ίδια επιδίωξη, όμως, φαίνεται πως έχουν και οι Βρυξέλλες, ωστόσο το ΔΝΤ παραμένει αστάθμητος παράγοντας. Ταυτοχρονα παραμένει άγνωστο σε πιο κλίμα θα γίνουν οι συζητήσεις, καθώς είναι ολοφάνερο το ταραγμένο κλίμα που επικρατεί.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται κοινοτικούς αξιωματούχους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανόν να αρχίσουν τις σχετικές συνομιλίες για το χρέος στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔNT, εάν έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με την Αθήνα επί ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων.
Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σύγκλισης και θεωρούν ότι οι όποιες διαφορές είναι δυνατόν να γεφυρωθούν σύντομα.
Για το ζήτημα του ασφαλιστικού, παράγοντες του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι υπάρχει προσέγγιση στο θέμα της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και κλιμακωτή μείωση του ποσού για όσους έχουν από 15 έως και 19 χρόνια.
Επίσης, οι θεσμοί δείχνουν να συζητούν το ενδεχόμενο μερικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Το δεύτερο ανοικτό μέτωπο είναι το φορολογικό, το οποίο θα πρέπει να φέρει στα Ταμεία 3,6 δισ. ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει οριακή μείωση του αφορολόγητου κοντά στα 9.100 ευρώ και νέα κλίμακα με 4 ή 5 συντελεστές. Υπό συζήτηση είναι όλα τα σενάρια για αυξήσεις σε ειδικούς φόρους και τέλη, οι οποίες, εφόσον συμφωνηθούν, θα ισχύσουν από το 2018.
Στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν σημαντική απόσταση, καθώς το υπουργείο Οικονομίας θέλει συνολική προστασία των κόκκινων δανείων εφόσον αφορούν πρώτη κατοικία ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή καταναλωτική πίστη, ενώ οι θεσμοί θέλουν αυτή η προστασία να αφορά πολύ λίγους και με αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Απαντητική επιστολή σε έντονο ύφος και με πολλές αιχμές απέστειλε, αργά το βράδυ της Κυριακής, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται επί της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το συμβάν αυτού του Σαββατοκύριακου με προβλημάτισε ως προς το αν μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας απέναντι στις δηλώσεις κάθε πλευράς. Ωστόσο, κατόπιν σκέψης, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στη Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών», γράφει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
To Σάββατο, μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία, εξέφραζε τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις. Στην επιστολή ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ζητούσε να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.