Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να ανακοινώσει την αναθεώρηση, προς τα κάτω, της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της χώρας το 2011 και να προχωρήσει στην εξαγγελία έκτακτων μέτρων με στόχο η χώρα να τηρήσει τους στόχους της για την μείωση του ελλείμματος.
Η Γαλλία προέβλεπε, ως σήμερα, ανάπτυξη που θα έφθανε το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της εφέτος. Η υπουργός προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές δήλωσε όμως σήμερα πως ο Φιγιόν θα ανακοινώσει εντός της ημέρας (περί τις 19:00, ώρα Ελλάδας) την αναθεώρηση της εκτίμησης αυτής.
Η εκτίμηση πως η ανάπτυξη θα έφθανε το 2% και το 2,5% το 2012 έμοιαζε υπεραισιόδοξη καθώς νωρίτερα αυτό το μήνα δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο που έδειξαν ότι η ανάπτυξη ήταν μηδενική από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο, από μόλις 0,9% το πρώτο τρίμηνο.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης ήγειρε ανησυχίες για την δυνατότητα του Παρισιού να ελέγχει το χαρακτηριζόμενο ως τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και να παραμείνει στην περιπόθητη βαθμίδα AAA στην οποία την τοποθετούν οι οίκοι αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί είχε διακηρυγμένο στόχο να μειώσει το έλλειμμα στο 5,7% εφέτος, στο 4,6% το 2012 και στο 3% -το καθορισμένο όριο για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης- το 2013.
Όμως η βραδύτερη ανάπτυξη σημαίνει χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δαπάνες και τα έσοδα.
Ο Σαρκοζί διέκοψε τις διακοπές του κι επέστρεψε στο Παρίσι στα μέσα Αυγούστου σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές και να διαβεβαιώσει ότι ό,τι κι αν συμβεί η κυβέρνησή του θα εμμείνει στους στόχους της για την μείωση του ελλείμματος.
Η μείωση αυτή θα απαιτήσει η Γαλλία να βρει επιπλέον έσοδα ή να εξοικονομήσει από 3 ως 4 δισεκατομμύρια ευρώ μόνον εφέτος και περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, σύμφωνα με την συντηρητική εφημερίδα Le Figaro.
Ο Φιγιόν αναμένεται να ανακοινώσει ένα φάσμα μέτρων για την εξεύρεση των πόρων αυτών, από την κατάργηση φοροαπαλλαγών ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση ως την επιβολή νέου φόρου για τους πολίτες με πολύ υψηλά εισοδήματα, ανέφερε η Φιγκαρό.
Μια τέτοια κίνηση θα έπληττε προσωπικά το Σαρκοζί, που είχε υποσχεθεί επανειλημμένα να μην αυξήσει τους φόρους.
Ωστόσο η «καταδικασμένη» στη λιτότητα Γαλλία δεν μοιάζει να έχει πολλές επιλογές, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές.
Ο Φρανσουά Μπαρουέν, υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2012, ενώ απομένουν μήνες πλέον πριν από τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, θα είναι η δυσκολότερη της πενταετίας.
Το πρώτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Σαρκοζί για την μείωση του ελλείμματος ενδέχεται να εγκριθούν από τη βουλή στην διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής της για το νέο δάνειο στην Ελλάδα, την 6η Σεπτεμβρίου.