Κατά των ειδικών απαιτήσεων της Φινλανδίας για εγγυήσεις από την Ελλάδα τάσσεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνεδρίαση των Γερμανών βουλευτών της συμπολίτευσης.

«Δεν λειτουργούν έτσι οι συμφωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η κυρία Μέρκελ απέρριψε επίσης τη θέση – πρόταση της υπουργού Εργασίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, για την παροχή μελλοντικών δανείων προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης μόνο έναντι καταβολής εγγυήσεων. Όπως υπογράμμισε η ίδια, η πρόταση ακούγεται καλή, αλλά «δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά των εγγυήσεων τάσσεται και ο υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υπογράμμισε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας θα πρέπει να εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κ. Μέρκελ επέκρινε επίσης τη θέση των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, εμμένοντας στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως ο κοινός δανεισμός θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας «ένωσης χρέους».

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της εποπτείας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Συμφώνου Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με βουλευτές του κόμματός της.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η Μέρκελ πρότεινε, σε περίπτωση παρέκκλισης από τους κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να μπορεί να απαιτήσει από τα κράτη να επανεξετάσουν τα προγράμματά τους για να συμμορφωθούν προς το Σύμφωνο Σταθερότητας.