Τα περίπου 30 μέλη της τρόικας την πρώτη εβδομάδα της επίσκεψής τους θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας, Οικονομίας, Υποδομών, Εσωτερικών και Άμυνας. Συνάντηση θα πραγματοποιήσουν και με τον κ. Προβόπουλο και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο.
Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις και με υπουργούς από την γαλάζια παράταξη, ενώ δεν υπάρχει απάντηση από εκπροσώπους των άλλων κομμάτων για συνάντηση με την τρόικα.
Για θέματα συναρμοδιότητας υπουργείων, όπως τα χρέη νοσοκομείων, θα γίνουν κοινές συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στην τρόικα, τον κ. Παπακωνσταντίνου και της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Όταν ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και τις συναντήσεις, θα ετοιμάσουν την αναφορά τους που θα είναι ένα είδος επιστολής που θα συνυπογράψουν μαζί με τον Παπακωνσταντίνου ως επικαιροποίηση του μνημονίου.
Στις 13 Σεπτεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση της β΄δόσης. Βάσει αυτού, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα υποβληθούν οι εκθέσεις στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή τους συνάντηση, ο Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τα στοιχεία προϋπολογισμού για το ά εξάμηνο, που παρουσίασαν μικρή υστέρηση εσόδων. Αισιοδοξία του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το β’ εξάμηνο θα διορθωθεί αυτή η εικόνα.
Το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής που θα βοηθήσει στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων. Το σχέδιο αυτό είναι εν γνώση της τρόικας, αφού βασίζεται στην “τεχνική” βοήθεια που μας προσφέρει το ΔΝΤ. Πρακτικά, ακόμη και να υπάρξει απόκλιση στα έσοδα στο τέλος του χρόνου, αυτή εκτιμάται από το Υπουργείο Οικονομικών, πως θα είναι μικρή.
Όσον αφορά στις δαπάνες-σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές- εκεί τα πράγματα πάνε καλά, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει, όπως λένε και “μαξιλάρι” σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει. Υπάρχει δηλαδή, περιθώριο-όπως ελέχθη- να γίνει περαιτέρω κόψιμο στις δαπάνες που δεν θα συμπεριλαμβάνουν νέα μέτρα για τους μισθωτούς. Έχει γίνει λεπτομερής και αναλυτική καταγραφή των μέτρων που έχουν ληφθεί, πόσο αυτά αποδίδουν αλλά και τι θα γίνει αν πέσουν έξω, στην πράξη. Αυτό τουλάχιστον, υποστηρίχθηκε από τον κ.Παπακωνσταντίνου.
Πρόκειται για ένα τεστ προσομοίωσης με αναλυτικά στοιχεία. Μιας μορφής μπούσουλα με τον οποίο παρακολουθούνται οι οικονομικές εξελίξεις, ώστε να κοντρολάρονται τα οικονομικά της χώρας.
Όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, έχουν γίνει τα πάντα μέχρι τις 30/06 – ελέχθη στη συνάντηση- και μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Υπουργός άκουσε και “μπράβο”.
Θέματα όπως: ΟΣΕ, Τράπεζα της Ελλάδος κτλ είναι στην ατζέντα των συζητήσεων. Τα μέλη της τρόικας δεν ήταν αρνητικά στο ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην ΑΤΕ.
Για την αναθεώρηση των μακροοικονομικών δεικτών, δηλώθηκε πως είναι νωρίς για τέτοιου είδους εκτιμήσεις, αν και υπάρχουν θετικές ενδείξεις για ανάπτυξη και πως η ύφεση θα είναι μικρότερη του 4%. Τα μέλη της τρόικας ωστόσο, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τον πληθωρισμό που όπως χαρακτηριστικά είπαν «έχει ξεφύγει».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τρόικα ήταν ενήμερη για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα έδειξε κατανόηση. Ειπώθηκε πως είναι ένα πλαίσιο που έχει προκύψει από συμφωνία των εταίρων και έδωσε το πράσινο φως. Η τρόικα ήταν ενημερωμένη και για την τροπολογία Λοβέρδου όσον αφορά στη διαιτησία και γνωρίζει επίσης πως οι αυξήσεις δεν θα υπερβαίνουν το 1μιση%.
Για την αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, δηλώθηκε πως ενδεχομένως ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει αναδιάρθρωση κι άλλων ενώ όσον αφορά στο θέμα των απεργιών η κυβερνητική θέση ήταν σαφής. Χαρακτήρισε ως μη υπεύθυνη τη στάση των ιδιοκτητών φορτηγών, δεν θεωρούν πως υπάρχει «αιφνιδιασμός», γιατί το νομοσχέδιο ήταν γνωστό εδώ και μήνες ενώ δεν έχει συζητηθεί επιστράτευση.
Η αξιολόγηση της τρόικας αναμένεται τη β’ εβδομάδα παραμονής τους στη χώρα μας.