Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέγραψαν σήμερα σημαντικές απώλειες λόγω της αυξανόμενης δυσπιστίας στις τράπεζες, εξ αιτίας της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα, καθώς και των ανησυχιών για έναν πιθανό περιορισμό των πιστώσεων, αλλά και των φόβων διπλής ύφεσης σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) γνωστοποίησε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ότι χορήγησε σημαντικό δάνειο σε δολάρια σε μία ευρωπαϊκή τράπεζα, χωρίς να αποκαλύψει για ποια πρόκειται.

Το δάνειο αυτό, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε επτά ημέρες, είναι χωρίς προηγούμενο από τον Οκτώβριο του 2010 και έρχεται να προστεθεί στις άλλες ενδείξεις για την αδυναμία του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Έστω και αν τα κέρδη που αποκομίζουν είναι ισχνά, ορισμένες τράπεζες προτιμούν να εμπιστεύονται τα ρευστά διαθέσιμά τους στην ΕΚΤ παρά να τα δανείζουν στις άλλες τράπεζες, περιπλέκοντας τη χρηματοδότησή τους, ενώ η κρίση χρέους απειλεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στον κλάδο.

Σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ανησυχίες και αμφιβολίες για την ανάπτυξη, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν σημαντικά σήμερα, μετά την πρώτη «μαύρη» ημέρα που είχαν στις 12 Αυγούστου.

Στο Παρίσι, η Societe Generale δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά -12,34%. Ακολούθησαν η Credit Agricole (-7,29%), η BNP Paribas (-6,76%) και η Natixis (-6,04%). Τη μεγαλύτερη πτώση πάντως είχε η γαλλοβελγική Dexia, που έχασε το 13,96% της αξίας της.

Ο ίδιος πανικός επικράτησε και στο Λονδίνο, όπου η Barclays υποχωρούσε κατά περίπου 11% και η HSBC κατά 6%.

Στη Φρανκφούρτη, σε μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου κατά την τελευταία τριετία, οι τράπεζες πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα. Η Commerzbank έχανε το 10% της αξίας της και η Deutsche Bank πάνω από 7%.

Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, η πτώση της Intesa Sanpaolo ξεπερνούσε το 9% και ακολουθούσε η Unicredit, με πτώση 7,41%.

Οι ισπανικές τράπεζες φαίνεται ότι διασώθηκαν, αφού η Banco Popular έχασε μόνο 4,39% της αξίας της και η Banco Sabadell υποχώρησε μόλις κατά 1,15%.