«Οι Έλληνες αξιωματούχοι ξεκίνησαν την πρόσληψη συμβούλων για την πώληση κρατικής περιουσίας με πρόθεση να αντλήσουν 50 δισ. ευρώ έως το 2015», αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής Guardian.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι στοχεύει να συγκεντρώσει 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. «Η στιγμή εκκίνησης για μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας στην ιστορία της Δύσης ξεκίνησε, με τους Έλληνες αξιωματούχους να προσλαμβάνουν συμβούλους για τη φιλόδοξη πορεία αποκρατικοποιήσεων της χώρας», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Μετά την εξασφάλιση ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης για στήριξη της οικονομίας, η Ελλάδα «τώρα στηρίζεται στη διεθνή ελεημοσύνη για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».
Από οποιαδήποτε οπτική γωνία και αν το δεις ο στόχος είναι τεράστιος. Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ύψους 350 δισ. ευρώ, ευρίσκεται σε κίνδυνο. Πριν, μάλιστα, τη συμφωνία διάσωσης από Ε.Ε και ΔΝΤ προβλεπόταν ότι το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ θα έφτανε το 172%.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Αρκετά χρήματα όχι μόνο για να μειώσουν το τεράστιο δημόσιο χρέος, αλλά να στείλουν και ένα πειστικό μήνυμα στις αγορές που σφυροκοπούν την Αθήνα από την έναρξη της κρίσης 18 μήνες πριν.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ακύρωσε τις θερινές διακοπές του για να επιταχύνει την αποσυναρμολόγηση ενός τομέα, τον οποίο ο πατέρας του Ανδρέας- ο «φλογερός» σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας – έκανε τόσα πολλά για να τον γιγαντώσει.
Οι διεθνείς πιστωτές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος με τις ιδιωτικοποιήσεις θα αναβάλουν την καταβολή της επόμενης δόσης τον Σεπτέμβριο.
«Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ο Παπανδρέου πληρώνει τις αμαρτίες του πατέρα του», λέει ο Νίκος Δήμου, συγγραφέας του βιβλίου «Η ατυχία να είσαι Έλληνας». «Ήταν ο Ανδρέας που έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον για να οδηγήσει την Ελλάδα προς το χρέος», συμπληρώνει ο ίδιος.
«Υπάρχει μια οριστική αλλαγή στη διάθεση», λέει ο Στέφανος Μάνος, ένας πρώην υπουργός Οικονομικών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. «Αλλά αυτό θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση κάνει μόνο ότι τις επιβάλλεται υπό την απειλή των διεθνών πιστωτών», συμπληρώνει.
«Με τα χρονοδιαγράμματα να είναι τόσο ανησυχητικά, ανησυχώ ότι η συνολική διαδικασία είναι λάθος προετοιμασμένη. Εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη διαφάνεια μπορεί να καταλήξουμε στο τέλος όπως η Ρωσία, όπου μία μικρή κάστα ολιγαρχιών επωφελήθηκαν στο τέλος», υπογραμμίζει ο κ. Μάνος.