«Η συμφωνία ήταν καλύτερη από μία καταστροφή», σχολιάζει ο αρθρογράφος του πρακτορείου Reuters, Χιούγκο Ντίξον. «Ωστόσο, η σχεδιασμένη διάσωση της Ελλάδας, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει και την έκπληξη αύξησης του δημόσιου χρέους».
Επίσης, η συμφωνία επιτρέπει στους ιδιώτες πιστωτές να διαφύγουν σχετικά με λίγες απώλειες, ενώ οι φορολογούμενοι σε οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης θα πληρώσουν στην πραγματικότητα την «νύφη». Η συμφωνία, ακόμη, δεν σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης.
Η αλήθεια είναι ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει βελτιωθεί. Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει 109 δισ. Ευρώ από ένα νέο διάρκειας 15 -30 ετών δάνειο από την ευρωζώνη με επιτόκιο 3,5%. Ο ιδιωτικός τομέας θα ανταλλάξει ή θα μετακυλίσει 135 δισ. ευρώ ομόλογα με νέα μεγαλύτερης διάρκειας.
«Αλλά αυτή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα έρχεται με ένα τεράστιο κόστος», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος. Διότι η ΕΚΤ τοποθετεί το φόβο του «θεού» στους πολιτικούς σχετικά με τις συνέπειες της ελληνικής χρεοκοπίας, ενώ οι ιδιώτες πιστωτές την γλυτώνουν «φτηνά».
Σίγουρα, αυτοί θα υποστούν ζημία 21% στα ομόλογα που κατέχουν. Αλλά αυτό είναι κατά πού ηπιότερο από το 50% «κούρεμα» που χρειάζεται για να επανέλθουν τα δημοσιοοικονομικά της Ελλάδας σε ένα σταθερό δρόμο.
Επιπλέον, οι πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για τις εγγυήσεις των πιστωτών σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί. Αυτό κυρίως συμβαίνει γιατί η Αθήνα θα χρειαστεί να αγοράσει 35 δισ. ευρώ εγγυήσεις, ώστε εν μέρει να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα που θα δώσει στους εγγυητές.
Η συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δανειστεί 20 δισ. ευρώ για να επαναγοράσει χρέος ονομαστικής αξίας 32,6 δισ. ευρώ.
Η τιμή, ισότιμη του 61,4% της ονομαστικής αξίας, είναι ακόμη ένα «γλυκύτατο» deal για τους πιστωτές. Μία πιο αποφασιστική προσέγγιση θα είχε προχωρήσει σε περικοπές στο μισό της ονομαστικής αξίας.
Οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της ευρωζώνης, αντίθετα, πρέπει να «σκάψουν βαθιά». Φανταστείτε να είχαν υποστεί μία ζημία της τάξης του 9% που οι ιδιώτες πιστωτές θεωρούν κατάλληλο για τους εαυτούς τους.
Τα νέα 109 δισ. ευρώ του δανείου θα ήταν αντίστοιχης αξίας με τα 54 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση του άρθρου. Με διαφορετικά λόγια, θα ήταν εκείνοι που θα είχαν υποβληθεί σε ένα «κούρεμα» 50%.
Ο αρθρογράφος ολοκληρώνει την ανάλυση του με μία ιδιαιτέρως καυστική αναφορά. «Στο Μεσαίωνα, μία κοινή απάτη ήταν να πουλάς μία γάτα μέσα σε μία σακούλα προσποιούμενος ότι αυτό είναι ένα πολύτιμο γουρούνι. Οι αγοραστές που δεν κοίταζαν πρώτα μέσα στη σακούλα είχαν εξαπατηθεί. Στις μέρες μας, η λέξη για τη σακούλα είναι «σακί». Στους φορολογούμενους έξω από την Ελλάδα τους πουλήθηκε γουρούνι στο σακί».